Afbeelding
Foto: Bas van 't Wout
AAN DE KEUKENTAFEL

Bas van ’t Wout: ‘Mark Rutte belde me of ik Minister van EZK wilde worden’

Door: Bregje Kop Algemeen

Het was een behoorlijk hectisch jaar voor politicus Bas van ’t Wout. Hij veranderde in korte tijd meerdere keren van functie en kreeg een stevig pakket op zijn bord: demissionair Minister van Economische zaken. De minister is voor zijn werk vaak in Den Haag, maar woont ‘gewoon’ in Hoeven. Wij spraken hem. 


Je bent niet opgegroeid in Brabant. Hoe ben je dan toch in Hoeven terecht gekomen?

“Na mijn jeugd in Scherpenzeel ben ik op mijn achttiende naar Amsterdam verhuisd voor mijn studie. Daar heb ik Janneke ontmoet. Samen hebben we ongeveer vijftien jaar in de hoofdstad gewoond waar ook onze kinderen geboren zijn. Het leek ons ingewikkeld om de kinderen in Amsterdam op te laten groeien. Het is daar toch een stuk moeilijker om bijvoorbeeld een leuk huis met een tuin te vinden. Daarnaast hadden we geen familie in de buurt wonen. Janneke is getogen in Oudenbosch. Veel familie van haar woont hier ook. Toen wij net een relatie hadden kwam ik hier ook al veel. Ik heb me hier altijd heel erg thuis gevoeld. Uiteindelijk was de keuze voor Hoeven dan ook snel gemaakt. Het is hier echt ontzettend fijn wonen. Zeker ook met de kinderen. We zijn hier heel gelukkig, het is fijn wonen in Hoeven.”


Je hebt een enorm drukke baan. Hoe doe je dat met opgroeiende kinderen?

“Dat is best pittig af en toe. Er komt veel op het bordje van Janneke terecht, terwijl zij zelf ook een fulltime baan heeft. Gelukkig hebben we ook veel hulp van de ouders van Janneke. Ik denk dat het ook een groot voordeel is dat we in een klein dorp wonen. Als we een keer vragen aan ouders van vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen of ze een keer mee kunnen, dan kan dat bijna altijd. Verder probeer ik wel af en toe om bewust tijd vrij te maken in mijn agenda. Ik probeer dan ook echt aandacht te hebben voor mijn gezin. Het grootste gevaar is dat je wel thuis bent, maar de hele tijd naar je telefoon zit te kijken.”

Hoe ben je in de politiek beland?

“Ik heb eigenlijk nooit een vooropgezet plan gehad om in de politiek terecht te komen. Wel heb ik altijd erg veel interesse gehad in de politiek. Tijdens mijn studietijd ben ik dan ook lid geworden van de JOVD. Daar werd bevestigd hoe interessant en belangrijk politiek is. Als je iets wil betekenen voor de samenleving, dan kan dat op veel manieren. Politiek is er daar zeker één van. Ik ben de gemeenteraad ingegaan in Amsterdam. In 2012 ben ik de Tweede Kamer ingegaan. In de politiek zit vaak ook een element van toeval. Ik ben vorig jaar staatssecretaris geworden, maar dat had ik nooit voorzien. Pas toen Bruno Bruins uitviel en Tamara van Ark naar VWS ging, werd duidelijk dat ik deze functie zou krijgen. Toen vervolgens Wiebes een paar weken geleden aftrad, ben ik hem opgevolgd. Ik was vanuit sociale zaken al intensief betrokken bij diverse steunpakketten, we konden ons geen vertraging veroorloven, de nood is hoog dus het was voor mij een eer en een enorme verantwoordelijkheid om dit te mogen doen.”

Je wordt dan ‘ineens’ demissionair minister. Hoe werkt zoiets? Word je dan gebeld door Mark Rutte?

“Uiteindelijk is het dan inderdaad de premier die je vraagt voor deze functie. Rutte belt dan met de vraag of je dat zou willen doen. Dan gaat het heel snel. Op dinsdag zat ik tot ‘s avonds laat nog in het debat over de toeslagenaffaire als staatssecretaris, op woensdag zat ik bij de koning en op donderdag gaf ik een persconferentie als demissionair Minister van Economische Zaken over de uitbreiding van de steunpakketten. Het is druk en heel intensief maar dat mogen mensen van me verwachten. En gelukkig krijg ik vanuit het thuisfront alle support.”

Werd er vroeger bij jou thuis veel gepraat over de politiek?

“Ja, er werd bij ons thuis veel over politiek gesproken. Mijn vader was politiek geëngageerd. Hij heeft verder nooit zelf iets in de politiek gedaan en had een eigen bedrijf. Ik ben erg trots op wat mijn vader allemaal heeft bereikt. Hij is in z’n eentje begonnen en heeft uiteindelijk een mooi ingenieursbureau opgebouwd. Dat heb ik ook wel meegenomen in de politiek; hoe belangrijk ondernemers zijn voor de samenleving. Het gros van de ondernemers werkt heel hard en toont veel betrokkenheid bij de lokale samenleving. De kracht van ondernemers gaat verder dan alleen op economisch gebied. Ik vind het belangrijk om dat ook in de politiek te laten doorklinken. Het MKB heeft een enorme sociale functie. Het is heel belangrijk om de rol van het MKB centraal te stellen in de politiek. Ook op lokaal bestuursniveau moet men zorgen dat bijvoorbeeld de inrichting van het winkelgebied aantrekkelijk blijft voor ondernemers. Dat vergt veel creativiteit. Mijn schrikbeeld is de Franse dorpen, waar buiten het dorp een loods staat waar een supermarkt in zit en dat binnen het dorp geen ondernemersactiviteit meer is.”

Stel dat je over een aantal jaren terug kan blikken op je politieke carrière, hoe zou je dan terug willen kijken?

“Mijn prioriteit 1 tot en met 10 is nu: hoe slepen we zoveel mogelijk ondernemers door deze corona crisis heen. Ik ben daar dag en nacht mee bezig om binnen de mogelijkheden die we hebben alles te doen wat we kunnen. En wat ik persoonlijk ook belangrijk vind is dat mensen zich realiseren dat ik hier niet voor mezelf zit, ik zit hier niet om bekende Nederlander te worden, dat interesseert me totaal niet. Het gaat om de mensen waar we het voor doen. Het zijn soms duivelse dilemma’s waar je wakker van kan liggen. We hebben nu een klein stapje gezet in het versoepelen van de maatregelen en waar we ook een risico mee nemen. Daarnaast moet je continu beslissingen in onzekerheid moet nemen. Het belangrijkste is dat we ons op individueel niveau houden aan de bekende maatregelen, hoe zat we ze ook allemaal zijn. Dat is de solidariteit die we moeten hebben met elkaar. Als we de recente beelden zien van het zomerse weekend dan is dat echt asociaal naar de ondernemers die dicht zijn, want zo duurt het maar langer. En ook naar de zorgmedewerkers en mensen die besmet raken.”

Tenslotte, met wie zou jij een keer aan de keukentafel willen zitten?

“In deze tijd zou ik het allerliefste weer met familie en vrienden aan de keukentafel willen zitten. Dat mis ik, net als iedereen, echt verschrikkelijk. Gewoon een gezellige avond hier thuis met een biertje erbij. Daar smacht ik zo naar.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief