<p>Op de voorgrond schooldirecteur Jelle Oomen. Zoek de vijf leerlingen.</p>

Op de voorgrond schooldirecteur Jelle Oomen. Zoek de vijf leerlingen.

(Foto: Corine Roks)

Basisschool Mariadonk krijgt groen praktijklokaal in hartje Zegge

ZEGGE - Basisschool Mariadonk in Zegge breidt uit. Niet zoals gebruikelijk met een aanbouw, maar met het in gebruik nemen van een stukje Dorpspark Zegge. Behalve educatief is dit groene praktijklokaal een verlengstuk van het schoolplein. Dat betekent in de pauzes lekker naar buiten en spelenderwijs ontdekken wat de natuur aan schoonheid en uitdagingen te bieden heeft.


“Dit stuk bos is een mooie aanvulling op ons natuuronderwijs. Thema’s die we in de klas bespreken kunnen de leerlingen zelf ontdekken in de natuur,” geeft schooldirecteur Jelle Oomen uitleg. “Wij werken vaak thematisch en een les over bijvoorbeeld planten- en bomensoorten kunnen we nu mooi koppelen aan een bezoekje aan het dorpspark. Dat geldt eveneens voor lessen over insecten en dieren in het bos. Begrippen als biodiversiteit spreken zo meer tot de verbeelding.” Een ander voorbeeld dat educatieve opties biedt is de compostbak. Oomen hierover: “Deze heeft de ‘onderhoudsploeg dorpsbos’ in gebruik. Het is prima lesmateriaal. Leerlingen kunnen met eigen ogen aanschouwen wat compost is, hoe het ontstaat en wat je ermee kunt doen.”

Overeenkomst

Theorie en praktijk gaan hand in hand. Ook spelen is belangrijk, en wat leent zich daar beter voor dan een spannend bos. Jelle Oomen daarover: “Het is de bedoeling dat de natuurlijke spelmogelijkheden worden benut. Denk bijvoorbeeld aan huttenbouwen, verstoppen en het struinen in het groen. In tegenstelling tot het schoolplein, dat heel gestructureerd is aangelegd, biedt het bos natuurlijke elementen die uitnodigen tot spel. Leerlingen moeten deze zelf gaan ontdekken, zij hebben daarin de vrijheid.” Over de invulling van het schoolplein wil de directie nog wel wat kwijt: “De leerlingen hebben zelf over de materialen en toestellen meegedacht. De houten swingschommel is recent toegevoegd, die stond hoog genoteerd op hun lijstje. De financiering kwam tot stand door een provinciale subsidie en de sponsorlopen, eveneens het werk van de leerlingen. Het schoolplein is vergroend, met robuuste houten speeltoestellen, geheel in stijl van het naastgelegen bos.” Het stukje beslaat zo’n 200 vierkante meter en wordt weinig gebruikt door bezoekers van het dorpspark doordat het wat omsloten ligt. Juist voor Basisschool Mariadonk is de ligging heel gunstig, mede als verlengstuk van het speelplein. Alle groepen van de basisschool gaan gebruik maken van de groene uitbreiding. Het gebied wordt omheind met speciale aandacht voor de sloot die zich aan de achterzijde bevindt. Het resterende deel van het dorpspark blijft voor iedereen toegankelijk. De grond is eigendom van de Sint Franciscusparochie. In 2012 heeft de parochie een bruikleenovereenkomst met de Gemeente Rucphen gesloten, waarna het park is aangelegd. Binnen die overeenkomst is nu afgesproken dat de basisschool het deel van het park mag gebruiken dat direct aan hun schoolplein ligt.

Spelen en leren

De schooldirecteur prijst de samenwerking met de verschillende disciplines. “Parochie, Gemeente Rucphen, vrijwilligers van ‘onderhoud dorpsbos’ en Mariadonk geven zo een mooie invulling aan dit stuk groen. Spelen en leren in de natuur, een mooie combinatie en dat zo dicht bij huis.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief