<p>Alle duimen omhoog voor Ties en Romy van basisschool Het Palet.</p>

Alle duimen omhoog voor Ties en Romy van basisschool Het Palet.

(Foto: Gemeente Rucphen)

Scholen in gemeente Rucphen omarmen afvalproject

RUCPHEN / SCHIJF - Ties, Romy, Jelle, Julie en Sam. Dat zijn de namen van de basisscholieren die zijn uitgeroepen tot winnaars van het afvalproject ‘Afval is grondstof en geen zwerfvuil!’ dat is gehouden op de basisscholen Het Palet en De Vindplaats. Uit handen van wethouder René Lazeroms ontvingen de vijf leerlingen donderdag ieder een prijs. Al waren eigenlijk alle deelnemende leerlingen van basisschool Het Palet uit Rucphen en basisschool De Vindplaats uit Schijf een beetje winnaar, want iedereen kreeg als beloning een lekkere appel. 


Leerlingen van de basisscholen Het Palet in Rucphen en De Vindplaats in Schijf zijn aan de slag gegaan met de digitale werkbladen van het Afvalproject. Hieraan was een wedstrijd verbonden. De ingezonden werkbladen en/of werkstukjes werden beoordeeld door een jury bestaande uit de ontwikkelaars van het scholenproject: Jolanda Jochems en Ronald Reinhoudt. Het tweetal wees een vijftal prijswinnaars aan: Ties uit groep 4 van basisschool Het Palet, Romy uit groep 5 van basisschool Het Palet, Jelle uit groep 2 van basisschool De Vindplaats, Julie uit groep 2 van basisschool De Vindplaats en Sam uit groep 5B van basisschool De Vindplaats. Naast deze individuele winnaars zijn groepen 5-6 en 7-8 van basisschool De Vindplaats in het zonnetje gezet met hun klassenprojecten. Hun inzet werd beloond met het spel Stapeltoren. Het idee hierachter is dat ze zo kunnen oefenen om samen aan de slag te gaan voor een schone wereld.

Afvalproject 

Het afvalproject ‘Afval is grondstof en geen zwerfafval’ is, in opdracht van de Gemeente Rucphen, samen met de scholen ontwikkeld door Jolanda Jochems en Ronald Reinhoudt. Het project omvat een leerlijn voor de groepen 1 tot en met 8 van het Primair Onderwijs en de leerjaren 1 tot en met 3 voor het Voortgezet Onderwijs. In totaal krijgen ruim 750 leerlingen uit de gemeente Rucphen les over afval. Vanwege het coronavirus gebeurt dat wat meer verspreid over de tijd en in kleinere groepjes dan in voorgaande jaren. De scholen doen mee aan die activiteiten die daar het best passen. Basisscholen De Vindplaats uit Schijf en Het Palet uit Rucphen zijn de afgelopen tijd aan de slag gegaan met de digitale werkbladen Afval. Ook de andere scholen gaan binnenkort met verschillende activiteiten aan de slag. Zo voert basisschool Sint Martinus uit Rucphen het afvalproject uit tijdens haar Duurzaamheidsweek van 10 tot en met 12 mei. Op het Munnikenheide College uit Rucphen krijgen leerjaar 1 en 2 geheel verzorgde gastlessen in de maand juli. Basisschool Heilinde laat - zodra dat weer mogelijk is - gastlessen en workshops Afval geven door de gastdocenten Ronald Reinhoudt en Jolanda Jochems.

Fototentoonstelling

Elke school maakt foto’s van hun activiteiten. Van die foto’s wordt een collage gemaakt die in juni digitaal te bekijken is en te downloaden door de scholen. “Ik hoop natuurlijk dat er dit jaar niet veel op de foto’s te zien is, maar als ik om me heen kijk, verwacht ik ook de nodige foto’s van zwervende mondkapjes,” zei wethouder René Lazeroms hier eerder over. “Namens de kinderen roep ik alle inwoners van de gemeente Rucphen op om hun afval thuis weg te gooien.”

Jelle en Julie van basisschool De Vindplaats nemen hun prijzen in ontvangst. FOTO GEMEENTE RUCPHEN

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief