foto tijdens studio-opname
foto tijdens studio-opname Foto: Laurens van Wessel

Zanggroep Rucphen repeteert online met Jamulus

Algemeen

RUCPHEN - Op dinsdag 22 september 2020 zag het bestuur van de zanggroep zich opnieuw genoodzaakt te stoppen met het houden van binnen repetities in de theaterzaal van Agora Rucphen. Dit in verband met het oplopend aantal coronabesmettingen binnen Nederland.

Per 1 december 2020 geldt een dringend advies van de overheid voor amateurkoren om niet te zingen in groepsverband. Ook Koornetwerk Nederland heeft toen opgeroepen alle bijeenkomsten, repetities, concerten en veringen voor onbepaalde tijd af te gelasten. Dit stoppen was een enorme domper/teleurstelling voor alle leden. Na de eerste coronagolf had de zanggroep -na een aantal buitenrepetities- begin september net een herstart gemaakt met haar binnen repetities. Iedereen was blij dat weer samen gezongen kon worden. De coronapandemie heeft voor de hele korenwereld enorme gevolgen. Koorzang is de grootste kunstsector van Nederland. Naar schatting zijn er in Nederland 1,7 miljoen samen zingende mensen. Niet voor niets bracht Koningin Maxima op dondermiddag 8 april jl. een digitaal werkbezoek bij Koornetwerk Nederland. Zij sprak met vertegenwoordigers over de gevolgen. Zingen is niet alleen een creatieve en artistieke expressievorm. Samen zingen is ook een sociale en zelfs therapeutische activiteit. Het niet samen kunnen zingen wordt door onze leden als een groot gemis ervaren.

Activiteiten
Het bestuur houdt er rekening mee dat fysiek samen zingen in de vorm van binnen repetities niet eerder dan eind augustus/begin september 2021 weer mogelijk is. Voor die tijd kan hopelijk weer met buitenrepetities worden gestart.

Jamulus
Jamulus, een open source software, maakt o.m. live repeteren met koren via internet mogelijk.
Benodigdheden (minimaal). Hardware: Een PC of laptop, met LAN-kabel, en een headset met microfoon. Software: het (gratis) te downloaden programma Jamulus (via https://jamulus.io en het stuurprogramma ASIO-4all (voor Windows). De benodigde headset wordt vanuit de zanggroep beschikbaar gesteld. Een zich uitbreidende projectgroep (inmiddels 17 leden) repeteert sinds een aantal weken met Jamulus.
Jamulus blijkt een heel mooi surrogaat voor het fysiek samen zingen. Repeteren van bekende liedjes/medleys is goed mogelijk. Het bestuur hoopt dat zoveel mogelijk leden zich de komende weken aansluiten bij dit project. Een bruikbaar alternatief voor Jamulus bestaat immers niet!! Jamulus blijft bovendien ook goed bruikbaar nadat het fysiek samen zingen weer mogelijk is.

Studio-opname
Een ander mooi initiatief in de afgelopen maanden is de -door onze dirigent Laurens van Wessel- geboden (gratis) mogelijkheid om een zelfgekozen liedje op te nemen in zijn professionele studio. Een mooi gebaar en een heel bijzondere en mooie ervaring voor de leden, die hiervan inmiddels gebruik hebben gemaakt. Ook hier geldt dat dit aanbod nog steeds openstaat voor de leden van de zanggroep. Zoals hierboven blijkt is helemaal stilzitten binnen de Zanggroep Rucphen gelukkig niet (meer) nodig. Landelijk zijn er wel zorgen over de terugloop van leden door corona. Het bestuur hoopt van harte dat haar leden de zanggroep trouw zullen blijven. Nog even volhouden is het devies.

Jamulus scherm


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief