Beeld van de Cyclocross Rucphen in 2018. Het is maar de vraag of er in 2022 weer zal worden gereden.
Beeld van de Cyclocross Rucphen in 2018. Het is maar de vraag of er in 2022 weer zal worden gereden. Foto: Corine Roks

Donkere wolken boven Cyclocross Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Moet de Cyclocross Rucphen op zaterdag 22 januari 2022 nog wel worden gehouden? Stichting Wielerpromotion Rucphen is er nog niet over uit, nu is gebleken dat de Union Cycliste Internationale (UCI) op dezelfde datum ook toestemming heeft verleend voor de Cyclocross Hamme. “Deze wedstrijd is onderdeel van de wedstrijden van het X2O-klassement. Dit feit maakt het voor de organisatie in Rucphen onmogelijk om deelnemers van enige naam aan de start te krijgen.”

Stichting Wielerpromotion Rucphen is normaal gesproken in deze periode van het jaar al bezig met de voorbereidingen van haar internationale cyclocrosswedstrijd. In plaats van voorbereidende besprekingen houdt het bestuur nu dus crisisberaad. Volgens Kees Kools, voorzitter van Stichting Wielerpromotion Rucphen, hebben wel meer organisaties met het geschetste probleem te maken. “De internationale cyclocrossagenda zit overvol,” weet hij. “Dit is een gevolg van de strijd die er al enige jaren in België bestaat tussen de twee organisaties die cyclocrosswedstrijden organiseren; Flanders Classics en Golazo. Flanders Classics heeft een samenwerkingsverband met de UCI om alle wereldbekerwedstrijden te organiseren. De UCI wil cyclocross verder ontwikkelen in meer landen en heeft daarom het aantal wedstrijden fors uitgebreid. In de praktijk betekent dit dat er elke zondag een wedstrijd om de wereldbeker is of dat er op zondag om de nationale-, Europese- of wereldtitel gereden wordt. Bij de wedstrijden om de wereldbeker kunnen heel erg veel punten voor de UCI-ranking behaald worden; vele malen meer dan bij de C1- en C2-wedstrijden. De UCI heeft ook nog bepaald dat er geen C1-wedstrijden tegelijk met wereldbekerwedstrijden georganiseerd mogen worden.”

Wurggreep

“De opponent van Flanders Classics (en de UCI) in België, Golazo, organiseert in drie klassementen wedstrijden,” vervolgt hij. “De Superprestige, de X2O-crossen en de Ethias-crossen. Voor al deze crossen zijn alle zaterdagen plus bijkomende feestdagen nodig en dan nog vallen er zelfs enkele Belgische organisatoren buiten de boot of worden zij op de agenda op onmogelijke data gezet. Alle organisaties zitten in een wurggreep, óf van Flanders Classics óf van Golazo. Het is voldoen aan de voorwaarden van deze partijen of anders houdt het op.” Aangezien alle crossen in België op tv worden uitgezonden, willen de wielerploegen waar de cyclocrossers deel van uitmaken (allemaal Belgische ploegen) dat hun renners en rensters aan de wedstrijden meedoen die op tv komen. “Dit gezien de publiciteitswaarde voor hun overwegend Belgische sponsoren,” legt Kools uit. “Bovendien zijn de klassementen zodanig ingericht dat, wil men in aanmerking komen voor een prijs in verband met het eindklassement, men wel aan alle wedstrijden deel moet nemen. De losse crossen, zoals Rucphen, kunnen door deze opzet geen deelnemers van naam aan de start krijgen.”

Sponsoren

En dat maakt weer dat bijvoorbeeld een Cyclocross Rucphen minder interessant wordt voor de grote sponsoren. Sponsoren die het juist mogelijk maken dat de rest van het programma voor onder anderen nieuwelingen en junioren georganiseerd kan worden. “Het lijkt helaas nagenoeg onmogelijk om nog een internationale cyclocross te houden en daarmee ook wedstrijden voor de jongere categorieën.”[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief