Afbeelding
Foto: archief Weekblad de Bode

Zes lintjes tijdens Lintjesregen in gemeente Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr heeft maandag tijdens de zogeheten Lintjesregen in de gemeente Rucphen zes Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Vanwege de geldende coronamaatregelen gebeurde dat aan de voordeur of in de tuin van de gedecoreerden. Drie daarvan - Toon Naalden, Rien Vermunt en Jack de Rooij - komen uit Rucphen. De drie andere lintjes gingen naar Joke Oomen-Rubbens uit Zegge, Tini Jaspers uit Sint Willebrord en Jos van Ginneken uit Sprundel. Toon Naalden werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De anderen mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Toon Naalden uit Rucphen ontving een Koninklijke onderscheiding omdat hij zich al vijftig jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Hierbij was hij actief voor zowel brancheorganisaties van de land- en tuinbouw als voor het verenigingsleven binnen Rucphen.

Naalden is heel zijn leven werkzaam geweest als zelfstandig ondernemer van een melkveehouderbedrijf. In 1970 was hij één van de oprichters van de Vereniging voor Bedrijfshulp, een organisatie die agrarische ondernemers te hulp schiet als deze als gevolg van ziekte hun werkzaamheden op dat moment niet zelf kunnen verrichten. Tevens was hij actief voor de plaatselijke afdeling van het NCB (de voorloper van de huidige ZLTO), de Studieclub Melkveehouderij Rucphen en - namens de afdeling Roosendaal-Rucphen - de ledenraad van Cehave Voeders BV (tegenwoordig Agrifirm). In de gemeente Rucphen geniet Toon Naalden ver grote bekendheid vanwege zijn vrijwilligerswerk voor de Ponyclub en Landelijke Rijvereniging de Rodeo Ruiters Rucphen, de Martinuskerk, de buurtbuslijn Achtmaal-Schijf en de Stichting Vraag en Aanbod Gemeente Rucphen.

Harmonie NEO

Rien Vermunt uit Rucphen mocht een Koninklijk lintje in ontvangst nemen vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor de plaatselijke Harmonie Nederland en Oranje (NEO), Tennisvereniging De Bocht en jeu de boulesvereniging De Ketsers.

Een Koninklijke onderscheiding was er eveneens voor Jack de Rooij die, in vele uiteenlopende hoedanigheden, enorm veel vrijwilligerswerk heeft verricht en nog steeds verricht voor Harmonie Nederland en Oranje (NEO). Ook is hij één van de oprichters en actief lid van carnavalsband De BlatBloasers. Verder maakte De Rooij deel uit van de schoolcommissie van basisschool Sint Martinus en wordt hij vanwege zijn bouwtechnische achtergrond door het kerkbestuur regelmatig om advies gevraagd met betrekking tot het onderhoud en beheer van het kerkgebouw en door de sociaal-culturele organisatie Agora bij de bouw en later bij het onderhoud en beheer van het nieuwe Dorpshuis van Rucphen. Bovendien is hij één van de oprichters van het Malawi-project, een organisatie die geld inzamelt om de kinderen uit dit land een schoolopleiding aan te kunnen bieden om zodoende hun levensmogelijkheden te verbeteren.

Duizendpoot

Joke Oomen-Rubbens uit Zegge, in haar werkzame leven vrijwilligster én betaalde kracht op basisschool Mariadonk, mocht uit handen van de burgemeester eveneens een lintje ontvangen vanwege haar verdiensten voor de lokale gemeenschap. Zo was zij gedurende 30 jaar bestuurslid van wijkvereniging ’t Meulekwartier waar zij zich vooral bezighield met het organiseren van activiteiten voor de jeugd. Ook was zij actief in het bestuur van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk en KBO Zegge.

Tini Jaspers uit Sint Willebrord, een ware duizendpoot op vrijwilligersgebied, viel zogezegd ook in de prijzen tijdens de Lintjesregen dit jaar. Hij heeft zich langdurig voor verschillende organisaties verdienstelijk gemaakt. Op zijn CV staat vrijwilligerswerk voor de plaatselijke afdeling van het CDA, het schoolbestuur van de basisschool in zijn woonplaats, KWF, de stichting die zich bezighield met de renovatie van het processiepark in Sint Willebrord, het kerkbestuur van de H. Willibrordusparochie (sinds de regionale fusie Franciscusparochie), de Kruisvereniging afdeling Sint Willebrord én woon- en zorgcentrum Heidestede in Sint Willebrord.

Brabantia

In Sprundel ten slotte maakt Jos van Ginneken zich al sinds vele jaren verdienstelijk oor verschillende organisaties. Als blijk van waardering kreeg ook hij hiervoor een Koninklijke onderscheiding toegekend. Van 1967 tot 1987 speelde Van Ginneken een belangrijke rol in het sociaal cultureel werk van zijn woonplaats Sprundel. Hij was onder andere voorzitter van de Katholieke Arbeidersjongeren en van de Stichting Sociaal Kultureel Werk. Ook was en is hij buitengewoon actief voor Fietsclub Brabantia, waar hij onder meer de functie van voorzitter vervult. Jos van Ginneken heeft zich ook verdienstelijk gemaakt voor de internationale veldcross die sinds 2012 jaarlijks in de gemeente Rucphen wordt verreden met als hoogtepunt het NK Veldrijden in januari 2020. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief