Dorpsraad-voorzitter Anton Lamé: ‘Er is in Schijf veel behoefte aan starterswoningen’
Dorpsraad-voorzitter Anton Lamé: ‘Er is in Schijf veel behoefte aan starterswoningen’ Foto: collectie Anton Lamé

Dorpsraad Schijf op de bres voor toekomst Schijf

Door: Addo Sprangers Algemeen

SCHIJF - Schijf heeft sinds maart weer een heuse Dorpsraad. Het vijfkoppige bestuur presenteert zich deze woensdagavond aan de Rucphense gemeenteraad. De nieuwe Dorpsraad Schijf wil de schakel zijn tussen het Rucphense gemeentebestuur en de inwoners van Schijf.

Volgens voorzitter Anton Lamé is er grote behoefte aan een aanspreekpunt en klankbord voor de dorpsgemeenschap. “Heel veel inwoners van Schijf hebben het gevoel dat Schijf een beetje een achtergebleven gebied aan het worden is. Zo zien we dat er door de Gemeente Rucphen heel veel geld in woningbouw in andere kerkdorpen wordt gestoken, terwijl we daar hier al zonder al te veel succes voor aan het strijden zijn. Er worden wel huizen gebouwd in het dure segment, terwijl er juist enorm veel behoefte is aan starterswoningen. Heel veel jongelui vertrekken nu naar elders. Terwijl jonge gezinnen juist bijdragen aan de leefbaarheid van een dorp. Dan komen misschien ook de middenstanders terug. Ik kan zo al vijftien jonge personen opnoemen die graag in Schijf willen blijven wonen. Daar willen we nadrukkelijk aandacht voor vragen. Willen we Schijf toekomstbestendig houden, dan zal er iets moeten gebeuren.”

Krachtenbundeling

Ook het dorp Zegge herkent zich volgens Anton Lamé in het geschetste beeld. “Daar lopen ze tegen dezelfde zaken aan. Om die reden gaan we dan ook samen optrekken met de Dorpsraad Zegge. Zo gaan we gezamenlijk vergaderen en bundelen we onze krachten. Op die manier hopen we beter voor onze belangen te kunnen opkomen.”

Adviesorgaan

Naast woningbouw staan er thema’s als voorzieningen, zwerfafval en natuur en recreatie op de agenda van de Dorpsraad Schijf. Anton Lamé: “De Dorpsraad Schijf is een adviesorgaan namens het dorp Schijf richting het gemeentebestuur. We brengen gevraagd en ongevraagd advies uit aan de Gemeente Rucphen over zaken die zich in Schijf voordoen of door de gemeenschap worden aangedragen. Dat kan gaan over huisvesting, maar ook over bijvoorbeeld ouderen- en jeugdzorgbeleid, welzijnsvoorzieningen, verkeersaangelegenheden en veiligheid.”

Surf voor meer informatie naar www.dorpsraadschijf.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief