Een netwerk van wegbermen verbindt de leefgebieden van bijen.
Een netwerk van wegbermen verbindt de leefgebieden van bijen. Foto: Pixabay

Minder maaien moet zorgen voor meer biodiversiteit

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Vanaf dit jaar worden de bermen en sloten in veel gemeenten in West-Brabant op een andere manier gemaaid: voortaan gebeurt dat op ecologische wijze. Ook in de gemeente Rucphen. In totaal dertien West-Brabantse gemeenten, waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en het Bijenlandschap werken hierbij samen.

De belangrijkste aanleiding is dat alle deelnemers hebben uitgesproken ecologisch en bijvriendelijk te willen maaien om de natuur een handje te helpen in het kader van de wet Natuurbescherming (2017). De grootste verandering hierbij is dat de bermen en sloten minder worden gemaaid. Door de natuur en het leefgebied van verschillende insecten te beschermen, wordt de biodiversiteit in het gebied verbeterd. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups weer terug kan komen. Uiteindelijk is deze nieuwe manier van maaien dus goed voor dier én mens. Het is niet toegestaan om zelf de bermen en sloten te gaan maaien omdat hiermee het leefgebied van de insecten en andere dieren wordt verstoord.

Wegbermen

Rene Lazeroms, Bijenambassadeur van het Bijenlandschap West-Brabant, vertelt meer over het belang van dit project: ”De kracht van het Bijenlandschap is om samen verbinding te maken voor de bijen. Daarom is dit een erg bijzonder project. Wat wegen zijn voor mensen, zijn bermen voor bijen. De bloeiende en ruigere bermen bieden voedsel en nestelgelegenheid voor bijen, hommels en andere insecten. Het enorme netwerk van wegbermen verbindt de leefgebieden van de bijen en bestuivers. Zo ontstaat er een robuust en veerkrachtig systeem dat bijen in staat stelt om tegenvallers op te vangen. Aan die ongemaaide bermen moeten we misschien even wennen. Het ziet er niet zo netjes uit. Maar, netjes is nu niet het belangrijkste. Het natuurlijk bestrijden van overlast door rupsen en ruimte geven aan nuttige insecten krijgen nu voorrang.”

Zijn enthousiasme over het samenwerkingsverband wordt gedeeld door Kees de Jong, bestuurder van waterschap Brabantse Delta. “Samen met de partners werken we aan duurzaam beheer van onze sloten en wegbermen, met oog voor de natuur en de biodiversiteit,” laat hij optekenen. “Samen zorgen we voor meer biodiversiteit in West-Brabant.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief