Commissie Sint Franciscusroute met v.l.n.r.  Ad van de Sande, Jan van den Broek, Jac van Trijp en Helen van Oosterhout.
Commissie Sint Franciscusroute met v.l.n.r. Ad van de Sande, Jan van den Broek, Jac van Trijp en Helen van Oosterhout. Foto: Corine Roks

Zoek fietsend foto’s op Sint Franciscusroute

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - We hebben er even op moeten wachten, maar komende zondag is het dan toch zover. Dan wordt officieel de Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute gelanceerd. Deelnemers aan deze fietsfotozoektocht langs de vijf kerkdorpen van de gemeente Rucphen wacht een bijzondere opgave: zet de 35 foto’s van de route bij het juiste dorp!

“Eigenlijk was het onze bedoeling om een klein feestje te bouwen rond de lancering van de Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute,” meldt Jack van Trijp (Beleef Sprundel). Samen met Helen van Oosterhout (parochie Sint Franciscus), Ad van de Sande (Beleef Sprundel) en Jan van den Broek Beleef Sprundel) vormt hij de commissie Sint Franciscusroute. Deze commissie vond het tijd worden voor wat meer leven in de brouwerij in de vijf dorpen van de gemeente Rucphen en kwam op het idee om een Fietsfotozoektocht aan de Sint Franciscusroute te koppelen. “Dit voor de inwoners, de bezoekers en de ondernemers,” aldus Van Trijp.

De presentatie van de Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute stond aanvankelijk gepland op zondag 18 april, maar kon vanwege de toen geldende coronamaatregelen niet doorgaan. Komende zondag vindt de lancering van het nieuwe initiatief wél plaats, zij het met een sober karakter. “We wilden deze Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute feestelijk lanceren met muziek bij de kerken door de muziekgezelschappen van de gemeente Rucphen en de kerken open voor publiek,” aldus Van Trijp. “Helaas laten de coronamaatregelen dit nog niet toe. Wel gaat de lancering op zondag 16 mei door. De terrassen zijn open. Een uitje voor de bewoners en extra ondersteuning voor de ondernemers.”

Verbinding 

De Sint Franciscusroute is een eerbetoon aan Franciscus van Assisi, de patroonheilige die volgens overlevering met dieren kon praten. De naam voor de 38 kilometer lange route is s niet toevallig gekozen. Sinds 1 januari 2017 vallen de kerkdorpen van de gemeente Rucphen namelijk onder één en dezelfde parochie: de Sint Franciscusparochie. De Sint Franciscusroute verbindt het ene dorp met het andere dorp en is volledig bewegwijzerd. Starten is mogelijk bij de kerk in ieder dorp. De fietsrichting is Sint Willebrord, Zegge, Rucphen, Schijf, Sprundel (volg de bordjes). Nu de terrassen weer open zijn is het nog meer een uitje en een extra ondersteuning voor de horecaondernemers. De Sint Franciscusroute verbindt op deze manier ook de inwoners van de vijf dorpen. Al fietsend door de vijf dorpen ontmoeten ze elkaar bij een rustpauze op een van de vele terrassen die de gemeente Rucphen rijk is.

De Sint Franciscusroute is een splinternieuwe route van 38 kilometer. Deze pelgrimstocht voert langs de religieuze erfgoedpareltjes en de mooie natuur van de vijf kerkdorpen Sint Willebrord, Zegge, Rucphen, Schijf en Sprundel van de gemeente Rucphen. Het is een route waarbij inspanning, bezinning en ontspanning samengaan.

Meedoen

Meedoen aan de Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute kost 3 euro en kan tot 1 december 2021. Deelnemers aan de fietsfotozoektocht maken kans op een dinerbon ter waarde van 100 euro. De organisatie reikt in totaal vijf bonnen uit, te besteden bij eetgelegenheden in de gemeente Rucphen. Deelnameformulieren met boekje over de route zijn te verkrijgen bij diverse winkels en ondernemers in de gemeente Rucphen, waar de poster van de Fietsfotozoektocht Sint Franciscusroute voor het raam hangt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief