Afbeelding
Foto: Pixabay

Buizerd valt wandelaar aan in buitengebied Sprundel

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - De schrik zit er goed in bij Frank van der Poel uit Sprundel. Tijdens zijn dagelijkse wandeling, deze keer in het buitengebied van Sprundel, werd hij woensdagavond tot vier keer toe aangevallen door een agressieve buizerd. Lichte afdrukken van een paar klauwen in zijn hoofdhuid vormen het fysieke bewijs van een angstig avontuur.

Voor alle zekerheid heeft hij zijn verwondingen deze donderdagochtend nog laten onderzoeken door zijn huisarts, maar de schade bleek beperkt. “De huid was kapot en ik had wat blauwe plekken, maar gelukkig waren de verwondingen niet al te diep,” vertelt Van der Poel. “De dokter heeft de wondjes schoongemaakt en ik kon gewoon weer naar huis. Wel had ik vanochtend een beetje hoofdpijn.”

Krijsen

Wat verder rest is de herinnering aan de wel heel onverwachtse ontmoeting met de roofvogel. “Vanuit het dorp liep ik de polder in. In de verte, bij een bebossing van nog geen hectare, zag ik de buizerd al wel een boom in vliegen, maar ik schonk er verder geen aandacht aan. Toen ik bij de eerste boom liep, werd ik uit het niets aangevallen door iets wat uit de lucht op mijn hoofd terechtkwam. Alsof ik ‘n heel harde klap op m’n hoofd kreeg en daardoor voorover geduwd werd. Het volgende moment zag ik de oorzaak van de klap op mijn hoofd opvliegen. Mijn eerste gedachte was een buizerd. De vogel was heel wild en agressief en was volop aan het krijsen. Kort hierop volgde een tweede aanval van de buizerd en pakte het dier mijn hoofd voor een tweede maal met zijn scherpe klauwen. “

Bang
“Nu begon ik te rennen om uit deze benarde situatie te komen,” vervolgt Van der Poel. “Bij de derde aanval hoorde ik de buizerd aankomen en draaide ik me om met mijn gezicht naar de buizerd en hield ik mijn armen breed en zwaaide zo veel ik kon. Ik riep ook allerlei dingen omdat ik bang was. De wilde vogel vloog recht op me af met zijn anderhalve meter spanwijdte en intimideerde me volledig. Net op het moment dat ik echt bang werd, wendde de buizerd zich in een andere richting en staakte het dier zijn aanval. Hierna volgde nog zijn vierde poging die ook afgewend werd door mijn handelen.”

Waarschuwen

Van der Poel vertelt dat het incident plaatsvond toen hij van de Pauwenstraat de Puinbroekstraat in liep. “Na het laatste huis aan de linkerkant is een stuk bebossing waar de buizerd voor de eerste keer aanviel. Hierna heb je aan de rechterkant de Zwarteblikstraat. Tot zeker honderd meter hierna heeft de buizerd me achtervolgd.” Hij vermoedt dat de vogel in het genoemde bosschage een nest heeft en zich daarom zo agressief gedroeg. “Ik denk niet dat hij het persoonlijk op me had gemunt,” aldus Van der Poel. “Ik snap dat de buizerd zijn territorium bewaakt en vind het juist prachtig dat we door allerlei omstandigheden steeds dichter bij de natuur komen, maar ik wil ook mensen en kinderen waarschuwen voor de dreiging die uitgaat van een buizerd die daar met z’n nest gaande is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief