Afbeelding
Foto: Privé-collectie

Heidi Vos en Marion Brans verruilen D66 per direct voor RVP

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Heidi Vos en Marion Brans van de Rucphense D66 stappen over naar de lokale RVP. Zij stellen zich namens de Rucphense Volkspartij verkiesbaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

Het aantal actieve D66’ers is te klein om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Raadslid Heidi Vos en burgerlid Marion Brans zijn met hen om tafel gegaan. “We moesten kiezen: stoppen of doorgaan. En stoppen vond niemand een optie.”

Kieslijst

“Het afgelopen jaar hebben we veel oproepen gedaan om lid te worden van D66,” zo maakt Heidi Vos duidelijk. “Slechts een klein groepje blijkt zich daadwerkelijk betrokken te voelen bij de partij en zich ook actief te willen inzetten. Wil je meedoen aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen, dan moet je wel een volwaardige kieslijst kunnen presenteren. Het aantal gegadigden is op één of twee handen te tellen. Als raadslid heb je bovendien burgerleden nodig om je te ondersteunen. Het werk moet immers wel gedaan worden.”

Raakvlakken

Besloten werd om aan te sluiten bij de lokale RVP. In de standpunten van de RVP zitten volgens het tweetal veel raakvlakken met die van D66 Rucphen. “Meer inzetten op woningbouw en betaalbare huurwoningen, een menselijk gezicht in het sociaal domein, meer groen, duurzaamheid en zo kan ik nog wel even doorgaan,” somt Vos op. Ze ziet het dan ook als een kans om - samen met Marion Brans - aandacht te blijven besteden aan de problemen in de kleine kernen. “Zoals de verkeersveiligheid in Zegge en woningbouw in Schijf. De leefbaarheid moet daar echt verbeteren,” vult laatstgenoemde aan. Heidi Vos verwacht via de RVP juist meer kansen te krijgen om zaken voor elkaar krijgen. “We stappen over van de oppositie naar de coalitie. Ook dat is een belangrijke afweging geweest.”

Voorkeursstemmen

Bang dat de verschuivingen binnen de gemeenteraad - na de eerdere overstap door Ad Jongenelis van PvdA naar VVD - door de buitenwacht mogelijk als één grote stoelendans zal worden aangemerkt is ze niet. “Dat zou misschien wel zo zijn geweest als we naar een andere landelijke partij met andere uitgangspunten waren overgestapt,” aldus Heidi Vos. “Ik blijf ook gewoon lid van D66.” Volgens Brans, woonachtig in Zegge, wordt met de overstap recht gedaan aan de mensen die hun stem op het tweetal hebben uitgebracht. “Elke verkiezing weer is er een grote groep mensen die op ons stemt. We willen ons blijven inzetten voor onze kiezers en voor onze gemeente.” Heidi Vos: “Marion Brans krijgt elke verkiezingen veel voorkeursstemmen. Die gaan op deze manier niet verloren.”

Kennis en ervaring

Martien de Bruijn van de RVP is blij met de overstap van Vos en Brans. “Met hen halen wij veel kennis en ervaring binnen. Heidi en Marion brengen veel energie en een kritische blik mee.” Door de overstap is de RVP weer de grootste partij in Rucphen. Toen onlangs Ad Jongenelis de PvdA verruilde voor de VVD, hadden beide partijen korte tijd evenveel zetels. “Dat is hiermee nu rechtgezet,” grapt Vos.

Per direct

Heidi Vos en Marion Brans zijn al jarenlang actief voor de Rucphense gemeentepolitiek: Vos sinds 2008 waarvan de laatste vijf jaar als raadslid. Brans is actief sinds 2002, waarvan twaalf jaar raadslid. Ze stappen per direct over naar de Rucphense Volkspartij.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief