Jos Jochems: 'Het smeedijzeren kruis dat we tegenkwamen hebben we verwerkt in het kapelletje van het Christusbeeld'
Jos Jochems: 'Het smeedijzeren kruis dat we tegenkwamen hebben we verwerkt in het kapelletje van het Christusbeeld' Foto: Anke Struys

‘Met afdakje kan Heilig Hartbeeld in Rucphen er wel zeker honderd jaar tegenaan’

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - In december 2020 werd het Heilig Hartbeeld bij de kerk in Rucphen teruggeplaatst. In de tijd van de ruim één jaar durende restauratie had vrijwilliger Jos Jochems uit Rucphen niet stilgezeten. In zijn werkplaats had deze bouwkundige een afdak voor het beeld gemaakt.

“De plannen voor een afdak zijn samen met Jan van Broekhoven tot stand gekomen. Wij hebben allebei affiniteit met bouwzaken en een afdak leek ons niet alleen bevorderlijk voor de uitstraling maar ook ter bescherming. Het functioneert nu als een soort kapelletje waar het beeld hoog en droog staat. Het beeld is in totaal 2.25 meter hoog en staat op een één meter hoog gemetselde sokkel, die ongeveer met eenzelfde lengte in de grond is verankerd. Heel bijzonder: voor het afdichten van het afdak hebben we de dakpannen van het lijkhuisje gebruikt. Dit om een eenheid in dakbedekking te krijgen. Het nieuwe dorpspark is gebouwd op het voormalige kerkhof, het lijkhuisje moest daarom worden afgebroken. Bij het verwijderen van de dakpannen kwam een prachtig smeedijzeren kruis bloot te liggen, waarschijnlijk zo’n zestig jaar oud. Dit kruis hebben we verwerkt in het kapelletje van het Christusbeeld. Het Heilig Hartbeeld werd vorige eeuw gemaakt door Leo Jungblut uit Bilthoven, tegelijk met de bouw van de kerk. De stijl is een combinatie van Expressionisme en Traditionalisme. Hij is nu weer hol gemaakt, zoals de bedoeling van zijn maker. Ook de kleuren komen nu weer tot leven. Met het afdakje kan het beeld er wel zeker honderd jaar tegenaan.”  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief