<p>Het diamanten echtpaar Van Ginneken-Roks.</p>

Het diamanten echtpaar Van Ginneken-Roks.

(Foto: Krijn ten Hove)

60-jarig echtpaar Van Ginneken-Roks: ‘Trots op elke dag dat we samen zijn’

RUCPHEN - Jan en Jo van Ginneken-Roks waren afgelopen maandag precies 60 jaar getrouwd. Aanleiding voor een bezoek en een gesprek met het diamanten paar. Een bijzonder paar want tijdens het gesprek is de liefde, waardering en respect voor elkaar bijna tastbaar. En dat wordt heel duidelijk als Jan van Ginneken, wanneer hem gevraagd wordt waar hij trots op is, zegt dat ‘hij trots is op elke dag die ze samen zijn’. Er ontwikkelt zich een gesprek waarin de kracht en het geheim van 60 jaar huwelijk naar voren komt. 


Het begint 64 jaar geleden zoals dat bij velen is gebeurd: Jan en Jo komen elkaar op de Sprundelse kermis tegen. “We hadden elkaar al wel vaker gezien, maar hier klikte het. Als het valt, dan is het goed,” vertelt de inmiddels 84-jarige Jan over zijn kennismaking met de één jaar oudere Jo. Er wordt teruggekeken op een mooie bruiloft 60 jaar terug. “We kwamen allebei uit een groot gezin,” vertelt Jo, “dus veel familie, maar ook buren en kennissen. het was een mooie dag.” Waarbij jan aanvult: “Het was een dag vrij en daarna geen huwelijksreis, maar gewoon weer aan het werk.”

Tour de France

Werken hebben Jan en Jo altijd met plezier gedaan. Jan zijn hele leven in de bouw Hierbij is hij bij veel nieuwbouwprojecten in de jaren ‘60 en ‘70 betrokken geweest. Jo heeft twaalf jaar bij de HERO gewerkt en later nog bij een meubelfabriek en een verpakkingsbedrijf. 

Maar naast het werk zijn er ook de hobby’s die ze samen delen, zoals vakanties en fietsen. Jan: “We volgen al jaren samen de Tour de France. Het waren de mooiste vakanties. Was de karavaan in de Pyreneeën, dan waren wij er ook. Op de rustdag staken wijn dan door naar de Alpen om ze ook daar weer te volgen.” 

Wielrennen is één van de hobby’s van Jan, al heeft hij de laatste jaren dat ingeruild voor wandelen. Elke week loopt hij nog 40 kilometer. En is hij ook nog vrijwilliger bij de wielervereniging.

Samen op pad

“De kracht van ons huwelijk zit er in dat we het goed met elkaar konden vinden, geven en nemen, alles samen doen en elkaar steunen,” zegt Jan waarna hij uitlegt dat sommige dingen voor Jo te zwaar worden. “Dan help ik haar.” Jo vult daarbij aan: “We hebben een goed leven samen. we genieten van het leven, doen de dingen op onze manier. En nog altijd gaan we als het kan leuk samen op pad.” 

Kleinzoon

Op de vraag of hun huwelijksdag nu echt de mooiste dag uit hun leven was antwoord Jo: “Het was een van de mooiste dagen, maar de mooiste dag was toch dat onze kleinzoon geboren werd. We hebben zelf ook maar één zoon en dan is het mooi als je toch ook nog opa en oma wordt.” Waarna trots ook een foto van de zoon, kleinzoon en schoondochter getoond wordt.

Gevoel

Als ik afscheid neem van het diamanten paar vraag ik even hoe zij het gesprek ervaren hebben en vertel ik mijn gevoel als ik naar deze twee mensen kijk, die nog altijd veel liefde en geluk uitstralen. Ik noem dan dat ik een gevoel krijg van ‘Toen was geluk heel gewoon’, waarop ze beiden zeggen: “Ja, dat is ook hoe wij ernaar kijken!” Jan en Jo zijn een mooi paar! 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief