Petra Veraart, secretaris Heemkundekring Sprundel: 'Stamboomonderzoek is mijn hobby geworden'
Petra Veraart, secretaris Heemkundekring Sprundel: 'Stamboomonderzoek is mijn hobby geworden' Foto: Alexander Vingerhoeds

‘Goed stamboomonderzoek is als het oplossen van een puzzel’

Door: Krijn ten Hove Algemeen

SPRUNDEL - In mei 1985 kwam Petra Veraart in Sprundel wonen. Als kind was ze met haar vader en moeder al bezig geweest met het uitzoeken van stambomen.

Toen in augustus ’85 de Heemkundekring Sprundel werd opgericht hoefde ze zich dan ook niet te bedenken. “Het is leuk als je ergens komt wonen en je kan dan lokaal aan de slag met je hobby, want dat was geschiedenis, en dan met name stamboomonderzoek, wel geworden.”

Een goed stamboomonderzoek is volgens haar als het oplossen van een puzzel. Petra Veraart: “Ik hou van ‘aangeklede stambomen’, dat zijn stambomen die meer zeggen dan alleen namen en datums, maar ook wat mensen voor werk deden, wat er in huis stond. Echt uitzoekwerk. Vroeger deed je dat in allerhande archieven, nu kun je al veel thuis achter de computer vinden.” Ze werkte hier ook samen met haar zus Mariëtte. “Ik deed vaak het zoekwerk en zij werkte de stamboom dan mooi gekalligrafeerd uit.” Tegenwoordig gaat alles via de computer. Ze is dus al vanaf het begin betrokken bij de Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat, zoals de officiële naam luidt. “Vrij snel na de oprichting werd ik waarnemend secretaris en ben sindsdien altijd secretaris gebleven, dus al 35 jaar. De vereniging is destijds enorm gegroeid, we zaten zelfs op 700 leden. Maar na de eeuwwisseling sloeg de vergrijzing toe. Het is moeilijk om jongere mensen te vinden, gelukkig hebben we er nu een paar die ons zijn komen ondersteunen zodat we het werk ook kunnen blijven voortzetten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief