Afbeelding
Foto: Rini Nieuwkamer
OP DE WERKVLOER

Rini Nieuwkamer: ‘Achter iedereen schuilt een mooi verhaal’

Door: Remko Vermunt Algemeen

WOUW - Rini Nieuwkamer werkt 24 uur per week als (loopbaan)coach voor het Mobiliteitscentrum West-Brabant, daarnaast werkt hij twee dagen voor zichzelf als coach bij RN-Coaching in Wouw.

Rini, hoe lang ben je al coach?

Dat werk doe ik nu zo’n 4 jaar. Na mijn middelbare school ben ik in militaire dienst gegaan en ik heb lang bij de Korps Commandotroepen gewerkt waar ik volop de ruimte heb gekregen om mezelf te ontwikkelen in de ICT-sector. Later ben ik bij de gemeente Moerdijk terechtgekomen in de ICT en uiteindelijk ben ik doorgestroomd naar teamleider binnen het sociaal domein, team ‘Zorg en Jeugd’. Dat heb ik zeven jaar mogen doen en als teamleider kwam ik erachter hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat mensen op de juiste plek zitten en het naar hun zin hebben in het werk. Toen zeiden collega’s tegen me: ‘Daar moet je iets mee doen en toen ging het balletje rollen’.

Hoe ging dat?

Ik zat op dat moment in een functie waarvoor ik, vanuit een organisatieverandering, opnieuw moest solliciteren. Ik was 52 jaar en dacht wel: Als ik nog iets nieuws wil gaan doen, dan moet ik dat nu doen. Ik heb besloten niet opnieuw te solliciteren op mijn eigen functie en kreeg toen vanuit de gemeente twee jaar de tijd om een andere baan te vinden. In die twee jaar tijd heb ik veel ‘coachingsmeters’ mogen maken bij het Mobiliteitscentrum. Ik heb het vertrouwen gekregen en ben meteen in het diepe gesprongen. Van secretaresses, buitendienstmedewerkers, beleidsmedewerkers, zwemonderwijzers, brandweermensen tot wethouders, iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging kan daar terecht en dan kom je erachter dat achter iedereen een mooi verhaal schuilt.

Er zijn voor mijn gevoel steeds meer coaches, hoe komt dat?

Er heeft lang een soort taboe gezeten op coaching, maar tegenwoordig heeft iedere BN’er wel een persoonlijke coach. Niet alleen voor het fysieke deel, maar ook om te sparren over allerlei zaken die hen bezig houden. Dat is ook niet vreemd. Als je kijkt wat voor keuzes er allemaal te maken zijn tegenwoordig. Wist je dat meer dan de helft van de mensen niet komt te werken in de branche waarvoor hij of zij is opgeleid? Daarnaast is er veel druk van buitenaf. Ik heb onlangs nog een dame gecoacht die vroeger heel graag naar het conservatorium wilde, maar door de druk van haar ouders rechten is gaan studeren. Inmiddels heeft ze al twee keer een burn-out gehad en nu is ze gestopt met haar baan en overweegt ze alsnog om naar het conservatorium te gaan. Of een dame die van jongs af aan secretaresse wilde worden en nu in opleiding is voor interieurstyliste. Dat vind ik mooi om te zien en daar help ik haar graag bij.

Wat zijn de uitdagingen binnen jouw beroep?

Coaching is een vrij beroep. Ik heb zelf eerst een jaaropleiding  coaching algemeen gevolgd en vervolgens nog 1,5 jaar specialisatie tot loopbaancoach. Daarnaast is er een branchevereniging Noloc waar je een certificering kunt behalen voor register loopbaanprofessional. Elke 3 jaar vindt er een hercertificering plaats. Daarmee probeert men het kaf van het koren te scheiden.  Dit houdt me scherp en dat zorgt ervoor dat ik mezelf moet blijven ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik wel met de toekomst van anderen bezig!.

Hoe ziet je dag eruit?

Eigenlijk is iedere dag anders. Ik begin de ochtend met drie kwartier zwemmen en ik probeer door de dag heen drie keer te wandelen (los van de coachgesprekken buiten). Die beweging vind ik heel belangrijk om fit te blijven in mijn lichaam en in m’n kop. Gemiddeld heb ik dan drie of vier gesprekken op een dag. Dat kan een kennismakingsgesprek zijn of een coaching, maar het kan ook gewoon een netwerkgesprek zijn. Daarna doe ik met iemand bijvoorbeeld een ontwikkeltest of ik spreek een rapport door met een coachee. Daarbij probeer ik mensen zo veel mogelijk zelf aan het werk te zetten. Ik wil ze niet sturen in hun keuzes, maar ik stel ze juist vragen waardoor ze zelf aan het denken worden gezet waardoor ze zelf tot de benodigde inzichten komen om logische vervolgstappen te kunnen zetten.

Is het een 9-tot-5 baan?

Nee, dat is het helemaal niet en daar ben ik heel blij om. Als iemand alleen in de avonduren kan? Dan werk ik ook ‘s avonds. Flexibiliteit, vrijheid en zelfstandigheid zijn essentieel voor mij. Al is dat soms ook mijn valkuil. Ik kan mijn werk soms lastig loslaten. Als iemand die ik gecoacht heb, mij benadert om nog even een pitch te oefenen of om een LinkedIn-profiel op te zetten, dan zeg ik daar moeilijk nee tegen. Gelukkig voelt het niet als werken. Ik heb destijds de beste keuze gemaakt die ik me kon wensen! Ik vind het werk ontzettend gaaf en hoop dit tot mijn 75e te mogen blijven doen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief