<p>V.l.n.r. Rien Suijkerbuijk, Patricia Vergouwen en Jeroen Rommers worden in het zonnetje gezet.</p>

V.l.n.r. Rien Suijkerbuijk, Patricia Vergouwen en Jeroen Rommers worden in het zonnetje gezet.

(Foto: Corine Roks)

Eerbetoon aan jubilarissen Fanfare De Eendracht

SINT WILLEBRORD - Een repetitie met een feestelijk tintje voor Fanfare De Eendracht uit Sint Willebrord. Want die werd afgelopen donderdag verrast met een bezoekje van Joop van de Meulenreek, voorzitter van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM). Deze was speciaal naar Sint Willebrord afgereisd om drie jubilarissen in het zonnetje te zetten.


“Wat fijn om jullie weer te zien. Het afgelopen jaar is er veel niet doorgegaan waaronder de repetities en optredens. Dit heeft wel geresulteerd in enorm veel creativiteit onder onze muzikanten,” spreekt Van de Meulenreek. Ook de huldigingen van de jubilarissen werden om die reden een jaartje uitgesteld. Drie in totaal bij Fanfare De Eendracht.

Trouw

Rien Suijkerbuijk uit Sint Willebrord is de eerste muzikant die door de voorzitter verrast wordt met een speld en oorkonde. Rien is al vanaf zijn tiende betrokken bij De Eendracht, inmiddels weer ruim veertig jaar geleden. “Met zes jaar onderbreking waarin ik druk was als toetsenist bij een amusement orkest,” geeft Rien aan. Nu speelt hij euphonium, een koperblazer waarmee zachte melodieuze tonen worden gespeeld. Maar zoals de voorzitter aangeeft is deze multi-instrumentalist ruim inzetbaar. 

Rien (57) hierover: “Ik ben begonnen met de bugel, daarna trombone, trompet, saxofoon en bariton. De muzikaliteit zit in onze genen, mijn opa en mijn vader speelden accordeon.” Aan één instrument heeft Suijkerbuijk een hekel, dit tot groot vermaak van het orkest. “De snowbells, die komen elke kerst weer terug,” lacht Rien. Ook speelde Rien in de Genie kapel, een militair fanfarekorps.

Stik Leutig

Tweede robijnen jubilaris is Patricia Vergouwen(51) uit Sprundel. “Veertig jaar geleden ben ik lid geworden van De Eendracht. De bugel ben ik mijn hele muzikale ‘loopbaan’ trouw gebleven.” Ze vervolgt: “Ik kreeg les van de toenmalige dirigent, Jos Curfs, een heel goede leermeester.” Patricia stond aan de wieg van dweilband Stik Leutig. “Als medeoprichter, zo’n negentien jaar geleden. Nog steeds speel ik daarin trompet.” 

De passie voor muziek zit ook bij haar in de familie, deze genen heeft zij weer doorgegeven aan haar kinderen, Lisanne en Tijs, die ook tot het orkest van De Eendracht behoren.

Ambitieus

De laatste oorkonde en speld worden uitgereikt aan de 26-jarige Jeroen Rommers uit Sint Willebrord. “Een kerel vol ambities, zo jong en dan al voorzitter van De Eendracht. Helaas was de reden niet zo mooi, de vorige voorzitter, John van Hal, overleed vrij plotseling. Mooi dat jij je voor deze functie beschikbaar heb gesteld,” prijst de voorzitter hem. Jeroen maakte kennis met De Eendracht via Stik Leutig. “Daarin speel ik de drum, mijn muzikale start heb ik gemaakt bij VHV/DHV uit Sprundel als tamboer. Veel van onze dweilbandleden spelen eveneens bij de Willebrordse fanfare en dat leek me ook wel leuk. Ik heb gekozen voor het instrument bas trombone waarvoor ik intern les kreeg.”

GMC

Tot slot worden de musici getrakteerd het muziekstuk Pasadena. “Hebben we in corona tijd één voor één ingeblazen. Onze dirigent, Arlette Zwaans, heeft de sporen bij elkaar gemixt. Dit nummer willen we spelen op het Gemeentelijk Muziek Concours (GMC) dat voor 6 november op de agenda staat,” tipt de nieuwe voorzitter tot slot. 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief