Van links naar rechts: René, Piet en Wilbert.
Van links naar rechts: René, Piet en Wilbert. Foto: Gea Vriens
OP DE WERKVLOER

Piet en Wilbert: ‘We verkopen een goed product en hebben een goede naam opgebouwd’

Door: Gea Vriens Algemeen

WOUW - Handelsonderneming J. & Th. van der Veldt BV is gespecialiseerd in de in- en verkoop en demontage van grondverzetmachines. Met een grote voorraad aan onderdelen in de magazijnen behoren ze tot één van de grootste bedrijven op dit gebied in Europa. 

Het bedrijf is gevestigd in Wouw, sinds 1969 opgericht door Jan en Theo van der Veldt en bestaat inmiddels 51 jaar. De huidige directie bestaat uit Maura Bruijniks en Marcel Kramer. Er zijn 12 mensen werkzaam waaronder Piet van den Heuvel en Wilbert Koekkoek. Het bedrijf handelt wereldwijd in grondverzetmachines en de onderdelen hiervoor. Als er een machine binnenkomt wordt er eerst een inspectie ronde gedaan door Wilbert waarbij er gekeken wordt of bijvoorbeeld de motor goed loopt en de oliedruk goed is. Dan wordt er door Piet een filmpje gemaakt van o.a. de motor zodat de klant die de motor later koopt kan zien en horen dat de motor in orde is. Daarna beoordelen Wilbert en Marcel samen welke onderdelen nog waarde hebben en wat er naar de schroothandelaar gaat. Als de machine is schoongespoten wordt er begonnen met de demontage. De onderdelen die worden verkocht worden nogmaals gecheckt en daarna voorzien van een label zodat ze terug te vinden zijn in het magazijn. Ze beschikken over een eigen spuiterij zodat de gekochte complete machine of het onderdeel in een door de klant gewenste kleur gespoten kan worden.

Piet vertelt: “De milieueisen zijn erg streng, alle kilo’s en liters moeten we kunnen verantwoorden bij de milieudienst”. Elke machine die voor onderdelen binnenkomt wordt gewogen op één van de twee weegschalen van 1 tot 35 ton en van 1 tot 55 ton. Voor de motoren zonder computer hebben ze een eigen testbank, het testen van de motors met computerbesturing wordt uitbesteedt. Ook het transport wordt uitbesteed, vaak zijn er meerdere vrachtwagens nodig om een machine te vervoeren. Omdat veel van de onderdelen worden hergebruikt werken ze duurzaam en dat is weer goed voor het milieu en alle volgende generaties. “Als er een machine met brandschade, hydro- of waterschade binnenkomt door bijvoorbeeld kortsluiting of vandalisme dan moet zo’n machine binnen dertig dagen gedemonteerd zijn”, vertelt Wilbert. 

Zowel Piet als Wilbert zijn rond zeven uur ’s morgens op het werk. Ze drinken dan eerst een kop koffie en om half acht begint de werkdag. Piet houdt zich voornamelijk bezig met het in voorraad nemen en nakijken van de onderdelen. Hij maakt er foto’s van  en zorgt ervoor dat deze op de website komen te staan. Naast de foto’s worden ook alle gegevens van het onderdeel op de website gezet. “Ik meet bijvoorbeeld de dikte en lengte van een as, tel het aantal tanden enz. Zo weet een klant precies of het onderdeel voor hem geschikt is”, vertelt Piet. Voor het interne voorraad systeem wordt ook het gewicht genoteerd zodat ze bij het regelen van transport weten wat er nodig is. Wilbert neemt eerst de planning van de dag door met Marcel en zorgt dat iedereen weet wat hij moet doen. Tussendoor doet hij alle voorkomende klussen zodat de anderen kunnen doorwerken. Ook is hij bezig om wat meer structuur aan te brengen in de werkzaamheden. Hoewel Piet en Wilbert regelmatig samenwerken en goed op elkaar zijn ingespeeld helpt iedereen elkaar. “Omdat alles hier groot en zwaar is heb je vaak even hulp nodig dus is het belangrijk dat je elkaar helpt”, aldus Wilbert en Piet. “Iedere dag is anders en het is steeds weer een uitdaging om alles af te werken maar we gaan met plezier naar ons werk.”

Op dit moment wordt er een grote hal afgebouwd. Hier kunnen straks de vrachtwagens naar binnen rijden voor het wegen en lossen van de vracht d.m.v. de grote nieuwe bovenloopkraan. Ook het demonteren van de onderdelen kan dan binnen gebeuren, net als het schoonspuiten daarvan. Een deel van het grote terrein is opgeruimd en wordt semi verhard. Vanwege de grote drukte zijn ze op zoek naar medewerkers met gevoel voor het bedrijf en de machines. “We verkopen een goed product en hebben een goede naam opgebouwd en dat willen we graag zo houden”, besluit Wilbert.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief