Een tevreden wethouder René Lazeroms bij de presentatie van de begroting.
Een tevreden wethouder René Lazeroms bij de presentatie van de begroting. Foto: Corine Roks

Programmabegroting 2022: financiële meevaller van 2,4 miljoen euro voor Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rucphen heeft deze week de programmabegroting 2022 gepresenteerd, inclusief een sluitende raming over een periode van vier jaar. Op 10 november zal de raad zich over deze begroting buigen. Wethouder René Lazeroms, portefeuillehouder Financiën, geeft alvast een toelichting op de begroting 2022 en meerjarenraming 2023-2025.

Leidend bij deze becijfering is de Kadernota 2022 die in juli werd gepresenteerd. Een financieel technische en beleidsarme Kadernota als gevolg van de onzekerheid over de algemene uitkering Gemeentefonds doordat de formatie van een nieuw kabinet op zich laat wachten.

Meevaller

“Op basis van de septembercirculaire 2021 is nu een berekening gemaakt voor de algemene uitkering gemeentefonds. Een financiële meevaller ten opzichte van de meicirculaire 2021 met een stijging van zo’n 2,4 miljoen voor 2022. In 2023 gaat het om een toename van zo’n 1,6 miljoen en voor de jaren 2024 en 2025 afzonderlijk een verhoging van anderhalf miljoen. De stijging wordt met name veroorzaakt door de extra middelen Jeugdzorg,” aldus de wethouder.

Verhogen

Het kabinet heeft voor 2022 incidenteel 1,314 miljard euro extra beschikbaar gesteld ter compensatie van de tekorten in de jeugdzorg. Voor Rucphen is dit een bedrag van 1.459.000 euro in 2022. Het voorstel aan de raad is om de structurele claim Jeugdzorg van 400.000 euro te verhogen naar zeven ton, gebaseerd op de prognose van de kosten Jeugdzorg 2021. “De andere helft van ruim zeven ton is geparkeerd in het risicoprofiel onder de noemer Jeugdzorg, zodat het budget voor dit doel inzetbaar blijft,” vult Lazeroms aan.

Investeringen

Naast de voorgestelde programmabegroting, wordt de raad gevraagd bedragen voor investeringen beschikbaar te stellen. Het investeringsprogramma 2022 bedraagt 4,3 miljoen euro, dit bedrag is exclusief de investeringen nieuwbouw basisscholen Sint Willebrord dat 5,9 miljoen bedraagt. Voor dit onderdeel wordt de raad te zijner tijd een afzonderlijk voorstel aangeboden.

Reconstructies

Onderdeel van het meerjaren investeringsprogramma 2022-2025 zijn de reconstructies van de wegen in aansluiting op de nieuwe omleiding. René Lazeroms hierover: “De inrichting van woonstraten om het verkeer te stimuleren gebruik te maken van de nieuwe omleiding. De reconstructies dragen bij aan een prettige en duurzame leefomgeving met meer groen. In 2025 moet dit gehele project zijn afgerond.”

Afvalstoffenheffing

In het coalitieakkoord is bepaald dat de OZB-opbrengst niet meer dan 2% mag stijgen. In de meerjarenraming is deze jaarlijkse maximale stijging onroerende zaakbelastingen (OZB) verwerkt. Voor de riool- en afvalstoffenheffing zijn de tarieven kostendekkend waarbij de wethouder aanvult: “Het vastrecht is iets verhoogd, onze vaste kosten zoals het rijden met inzamelvoertuigen. De kosten per lediging van de kliko gaan iets omlaag. Een berekening toont aan dat een huishouden van een gemiddelde huurwoning en koopwoning er op het totale aanslagbedrag in 2022 een bedrag van 3,50 euro meer gaat betalen.”

Begrotingsruimte

De begroting 2022 wordt afgesloten met een weerstandsvermogen van 1.9, ruim boven het vastgestelde beleidskader waarbij is vastgesteld dat het ratio tussen de 1.0 en 1.4 dient te liggen. De wethouder licht dit met bedragen toe: “Voor 2022 een structurele begrotingsruimte van 1.4 miljoen. Voor 2023 is deze ruimte 9.5 ton, voor 2024 bedraagt dit 8.5 ton en voor 2025 ruim 1.1 miljoen.

Tot slot worden de ambities en ontwikkelingen gepresenteerd. “Op 19 oktober komen het college en de raad samen voor een zogenaamde ‘Met de benen op tafel” overleg. Een informeel overleg waarbij wordt gebrainstormd over de invulling hiervan.”

Wethouder René Lazeroms sluit af met de woorden: “ Een mooie meerjarige sluitende begroting die garant staat voor een warme overdracht aan de portefeuillehouder Financiën na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief