<p>EHBO&#39;er Rini Koevoets: &#39;Wij moeten net zo lang reanimeren totdat professionele hulpverlening het overneemt&#39;</p>

EHBO'er Rini Koevoets: 'Wij moeten net zo lang reanimeren totdat professionele hulpverlening het overneemt'

(Foto: Corine Roks)
EHBO SINT WILLEBRORD 70 JAAR

‘Als burgerhulpverlener heb ik twee mensenlevens kunnen redden’

SINT WILLEBRORD - Na dertien lessen Eerste Hulp Bij Ongevallen gevolgd door een examen haalde Rini Koevoets uit Sprundel in 1997 zijn EHBO-diploma.


Hij sloot zich aan bij de EHBO-vereniging van Sint Willebrord, de plaats waar hij destijds woonde. Hij helpt graag mensen, zo laat hij weten, dat was dan ook de belangrijkste reden voor het halen van dit certificaat. “Naast het verlenen van eerste hulp in mijn nabije omgeving, ben ik als hulpverlener ook altijd present bij muziekevenementen en sportactiviteiten, zoals de wielerrondes in de regio. Hier heb ik als EHBO-er meerdere schaafwonden en gebroken gewrichten als sleutelbeen en elleboog behandeld. Wij staan ook altijd klaar bij toernooien van Voetbalclub Rood-Wit. Muziekevenementen doen eveneens een beroep op onze aanwezigheid, waarbij de hulp vooral uit het verzorgen van kleine wondjes bestaat.” Koevoets verklaart nader: “Kleine vechtpartijtjes maak je als EHBO-er op zo’n avond ook wel eens mee.” Rini is aangesloten bij HartslagNu en ontvangt als burgerhulpverlener regelmatig een oproep. “Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, krijg ik automatisch van HartslagNu een oproep op mijn telefoon als ik in de buurt van het slachtoffer ben,” vertelt hij. “De oproep kan bestaan uit het reanimeren van het slachtoffer of de AED op te halen. Wij moeten dan net zo lang reanimeren totdat professionele hulpverlening het overneemt. Als burgerhulpverlener heb ik twee mensenlevens kunnen redden.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief