Jan en Willie werkten samen in hun transportzaak in Sint Willebrord.
Jan en Willie werkten samen in hun transportzaak in Sint Willebrord. Foto: Corine Roks

Echtpaar Zweere-Marijnissen 60 jaar getrouwd: ‘Vonk sloeg over in de friettent’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Jan Zweere (83) en Willie Zweere- Marijnissen( 82) vierden op dinsdag 23 november hun diamanten huwelijk. Dat deden zij in huiselijke kring vanwege de maatregelen rond het COVID-virus. Jan en Willie over hun ontmoeting, de pastoor en hun mooie leven waarin kamperen centraal stond. 

“Vanaf 1980 tot een paar jaar geleden zijn we er altijd op uit getrokken met onze caravan. We stonden in heel Europa. Zeven winters verkozen we zelfs de warme zon van Spanje boven ons huis in Rucphen. De laatste jaren waren onze kampeervakanties gericht op Nederland, zoals Zeeland en de Veluwe,” verklaart het jubilerend paar. Nu zij het vanwege gezondheidsredenen wat dichter bij huis zoeken, zijn ze nog steeds heel actief. “Met wandelen en fietsen in de regio. Onlangs zijn we nog naar de Heimolen gewandeld, een rondje van zo’n vijf kilometer,” geeft meneer met een ietwat Rotterdams accent aan. Op de vraag hoe de Willebrordse Willie haar Rotterdamse echtgenoot heeft ontmoet antwoordt zij: “In een friettent op de Damstraat in Roosendaal. Jan zat als dienstplichtige bij de commando’s. Na onze eerste ontmoeting volgden er meer en uiteindelijk stapte we in 1961 in het huwelijksbootje.”

Katholiek

Het echtpaar trouwde op het stadhuis van Rucphen, een kerkelijk huwelijk bleef achterwege. Meneer heeft hierover een mooie anekdote: “Ik heb geen geloof en dat was nog wel een dingetje in het katholieke Brabant. Toen onze zoon werd geboren wilden we hem wel laten dopen. Anders zou hij op school wel eens verstoten kunnen worden, zo luidde destijds het advies. 

De pastoor stelde voor om ons huwelijk dan ook maar te zegenen. Daar zat echter wel één maar aan. We moesten via de entree aan de achterzijde het kerkgebouw betreden in plaats van via de hoofdingang. We zijn nooit getrouwd, onze zoon is overigens nog wel gedoopt.” Hun zoon kreeg twee kinderen. Inmiddels hebben Jan en Willie eveneens drie achterkleinkinderen. “Allemaal jongens, dat zit aan beide zijden in de familie. De jongste is zes weken oud.”

Markt

Na twee jaar te hebben gewoond in de Maasstad, vertrok het stel terug naar de roots van Willie. “Ik had heimwee, we konden bouwen op een stuk grond van mijn ouders aan de Bremstraat in Sint Willebrord.” Jan was in het bezit van een groot rijbewijs en dat kwam prima van pas toen het echtpaar de zaak van Willie’s vader overnam. “Een transportbedrijf in de fruitbranche. De focus lag vooral op de maanden mei tot en met augustus. Daarnaast stond ik op de markt. Dat begon met de verkoop van speelgoed en eindigde met een kraam herenmode.” Waarbij meneer lachend aanvult: “Damesmode heb ik ook verkocht, maar dat is veel meer trendgevoelig.” Mevrouw werkte mee in de transportzaak. “Daarna bij een kaarsenfabriek en de laatste jaren voor mijn pensioen had ik nog wat werkhuizen. Op mijn 63ste vond ik het wel goed geweest en zijn we samen gaan genieten van onze vrije tijd.” Zo rond hun zestigste betrokken ze een mooi appartement in Rucphen alwaar ze nu 23 jaar naar volle tevredenheid wonen. Mevrouw is lid van verschillende seniorenorganisaties, meneer daarentegen heeft thuis zijn handen vol aan velerlei klusjes waaronder het dagelijks bereiden van een heerlijke maaltijd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief