Foto: Corine Roks

Cafés gemeente Rucphen omarmen protestactie: ‘We laten zien dat we veilig open kunnen’

RUCPHEN - Toen vrijdagmiddag bekend werd dat burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van de gemeente Rucphen de horeca en detailhandel ruimte zou geven voor een protestactie op zaterdag 15 januari, gingen deze partijen massaal online om het publiek welkom te heten. De persconferentie die in de avond volgde pakte verrassend uit voor de detailhandel; winkelen zonder afspraak kon vanaf deze zaterdag weer. De horeca hoopt op groen licht bij de volgende persconferentie, nu moeten zij genoegen nemen met een eendaags protest. 


Het was nog even onduidelijk binnen welk tijdsbestek deze protestactie voor de horeca mocht plaatsvinden. De horecaondernemers, die inmiddels bekend staan voor het tonen van creatief ondernemerschap, gaven hierop een eigen invulling. “Mijn deuren zijn open van twaalf tot acht. De meeste horecazaken in de regio West- Brabant hanteren deze sluitingstijd”, aldus Ronnie Gommers van Café de Coop in Sprundel.

QR-code

“Op vrijdag heb ik het nieuws van de protestactie op facebook gezet. Binnen ‘no time’ zaten we vol,” waarbij Gommers aanvult: “In de oproep hebben we de veiligheidsmaatregelen duidelijk gecommuniceerd. Zo is een QR-code verplicht, moet iedereen zitten en staan de tafels anderhalve meter uit elkaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht bij verplaatsing.” Heerlijkheid 1810 in Rucphen postte ook een oproep op Facebook. Bij dit café was het vrije inloop. Bedrijfsleidster Denise Elsten hierover: “We zijn geopend van één tot acht. Wie bieden plaats aan zo’n veertig mensen. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook hebben we online gestunt met aanbiedingen voor ons speciaalbier. Voor deze ene dag leggen we geen fust aan, bier is vandaag uitsluitend uit de fles.”

Biertje

Een Rucphense klant die daar wel raad mee weet is Robin Schijven, onder vrienden bekend als Robin Friet. Met zijn biertje aan de toog vertrouwd hij toe: “Dit heb ik echt gemist. Normaal ga je naar het café wanneer je zin hebt, dit voelt toch wel anders. Direct na het bericht dat de Heerlijkheid zou openen, heb ik met vrienden geappt om af te spreken. Samen gezellig voetbal kijken in het café, onder het genot van een biertje, man wat voelt dit goed.” Denise hierover: “Juist door deze protestactie kunnen wij laten zien dat we veilig open kunnen. Kijk maar rond, tafeltjes van maximaal vier personen met anderhalve meter afstand ertussen.”

Abrupt

Op het plein aan de overkant hebben winkeliers hun deuren definitief geopend. Eigenaresse van Kikke Kidz, Larissa van Gils, over de opening. “We kunnen weer lekker aan de gang. Wat mij het meest verbaasde van deze hele lockdown was toch wel de abruptheid waarmee we moesten sluiten, direct na de persconferentie van 18 december 2021. Liever had ik gezien dat we een dag speling kregen zodat ik het een en ander kon voorbereiden.” In haar winkel zijn op deze zaterdag een aantal klanten aanwezig die struinen tussen de winter- en nieuwe collectie. Een van die klanten geeft aan deze middag met haar kinderen nog naar de speeltuin bij ‘t Ossekopke in Rucphen te gaan. “Die doet ook mee met de protestactie, zo las ik op social media.” Uit een rondje online blijken vooral cafés deze openingskans te benutten. De meeste restaurants houden vast aan hun inmiddels vertrouwde ‘take away’-concept. Zij laten weten dolgraag te openen maar dan ook écht open, en niet voor één dag om vervolgen de deuren te mogen sluiten voor onbepaalde tijd. Als reden worden de tijdrovende voorbereidingen, de koelingen die al weken uitstaan en de houdbaarheid van de producten genoemd. “Wij werken met een kwaliteitsproduct dat wij niet zomaar op voorraad hebben liggen,” aldus een reactie. Dat de horeca elkaar steunt bewijst Van Gils: “Met een aantal ondernemers hebben we afgesproken om de heropening af te sluiten met een afzakkertje bij de Heerlijkheid. Hopelijk hebben die nog een plekje vrij.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief