Familie Rens voor de eerste elektrische truck in hun wagenpark
Familie Rens voor de eerste elektrische truck in hun wagenpark Foto: Krijn ten Hove

Eerste elektrische truck van west Brabant geleverd bij Rebro

Door: Krijn ten Hove Algemeen

RUCPHEN - We hebben met zijn allen een duurzaamheidsopdracht. Grotere bedrijven selecteren hun toeleveranciers op. Voor Hans Rens van Rebro Transport uit Rucphen aanleiding om daar in zijn rap groeiende wagenpark rekening mee te gaan houden. De eerste elektrische truck van West Brabant werd op 21 januari in het bijzijn van o.a. wethouder René Lazeroms geleverd.

“We werken voor een aantal grote leveranciers en transporteurs, voor hun is duurzaamheid een belangrijk thema. Hun klanten zijn kritisch op de inspanning van dergelijke bedrijven voor wat betreft de verduurzaming. Wij willen daar op inspelen”, vertelt Hans Rens, eigenaar en directeur van het transportbedrijf. Maar de techniek om grote zware vrachtauto´s te laten rijden is nog niet zover als bij personenauto´s. Daarbij is het een grote investering. In samenwerking met Bluekens, de vaste dealer, en Volvo Nederland werd een jaar terug voor het eerst overlegd om de wensen en mogelijkheden samen te brengen. Er was fors wat reken- en denkwerk voor nodig om de investering mogelijk te maken.

“Een elektrische vrachtauto is pas echt rendabel als hij synchroon loopt met de rijtijdenwet. Dus dat hij de actieradius heeft voor de tijd dat men mag rijden en kan laden in de tijd dat hij stil staat. Dat lukt nu nog niet maar dat moment komt er snel aan”, aldus Jan Schouten van Volvo Nederland.

Losse laadbak

Een elektrische vrachtwagen is vooral geschikt voor de ritten binnen de steden. Doordat de wagen veel stops maakt wordt er voorkomen dat er bij het starten veel uitlaatgassen in de lucht komen. De wagen die nu is aangeschaft door Rebro heeft een losse laadbak waardoor hij losse laadbak waardoor de bak afgezet kan worden voor laden en lossen en de truck met de volgende bak weer verder kan. Hierdoor wordt de wagen efficient ingezet. Hans Rens is blij dat hij deze stap gezet heeft en trots dat de eerste truck in West Brabant zijn terrein komt oprijden. “En dit is de eerste stap, de tweede is al aangeschaft.

Familiebedrijf

Tijdens de aflevering, die in het bijzijn van enkele genodigden werd gevierd, was er ook aandacht voor het familiebedrijf wat een enorme groei doormaakt. Hoewel het bedrijf in de huidige vorm in 2007 werd opgericht gaat de oorsprong van de familie Rens in de transport al meer dan 80 jaar terug. De opa van Hans zat al het transport, destijds nog met paard en wagen. Op de vraag waarom hij ook voor dit vak heeft gekozen kijkt hij naar zijn handen en zegt: “Ik kon niks anders”, en is trots dat zijn zoons inmiddels ook in het bedrijf zitten. Een bedrijf wat een enorme groei doormaakt. Sinds het bedrijf 4 jaar terug op de huidige locatie kwam te zitten is het gegroeid van 25 trucks naar 100 en die groei is zeker nog niet geëindigd.

“Een bedrijf wat een voorbeeld en beeldbepalend is en waar we als gemeente blij mee zijn dat we die in onze gemeente mogen huisvesten”, vertelt wethouder René Lazeroms waarna hij namens de gemeente de felicitaties overbrengt voor de mooie stappen van dit bedrijf[n]

Ralph Rens achter het stuur in de eerste elektrische truck
Familie Rens samen met wethouder René Lazeroms


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief