Johan Nouws en Anita Nouws-van Dijk stoppen na 34 jaar met hun café.
Johan Nouws en Anita Nouws-van Dijk stoppen na 34 jaar met hun café. Foto:Corine Roks

Johan en Anita Nouws nemen na 34 jaar afscheid van ‘t Wapen van Schijf

Door: Addo Sprangers Algemeen

SCHIJF - Al 34 jaar runnen Johan Nouws en Anita Nouws-van Dijk ’t Wapen van Schijf aan de Antoniusstraat in Schijf. Een gezellige plek voor jong en oud waar verenigingen altijd welkom zijn. Wegens gezondheidsredenen gaan ze het nu rustiger aan doen.

Begin deze maand maakten ze dit definitief door de verkoop van het café. De zaal houden ze nog aan, afscheid nemen van hun vertrouwde verenigingen doen ze niet. In samenspraak met de drie schuttersverenigingen hebben ze een bijzonder concept bedacht zodat alle partijen hun vaste stek behouden. “Het cafégedeelte is verkocht aan jonge ondernemers van Schijf. Zij verbouwen het café tot winkel met daarnaast een bistro. Ze betrekken het woongedeelte boven het café, daar waar wij ruim dertig jaar hebben gewoond,” geeft Johan een beeld. Het echtpaar Nouws verhuist naar een nieuwbouwwoning waar ze inmiddels al wonen in een bijgebouw.

Knip

Als ondernemer in de bouw heeft Johan dit huis zelf gerealiseerd, dit project liep parallel met een kleine klus achter het café. “We hebben een knip gemaakt tussen het cafégedeelte en de zaal met de schietbanen. De toegang tot de zaal vanuit het café is verdwenen, daar staat nu een muur. De zaal is alleen nog maar te bereiken vanaf de hoofdingang aan de zijkant,” geeft Johan (54) uitleg. Anita (53) vult aan: “Dit gedeelte blijft van ons, de drie schuttersverenigingen gaan dit gebouw huren. Zij hebben zich verenigd in een stichting genaamd Wapen van Schijf. De drie verenigingen zijn Handboogsportvereniging Nooit Volleerd, Gilde Sint Antonius Schijf en luchtbuksvereniging De Grensschutters. De bescheiden van de oprichting liggen momenteel bij de notaris, binnenkort is de stichting een feit.”

Zaal ‘t Wapen

Het echtpaar heeft een groot hart voor de verenigingen. Anita hierover: “Dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Mijn ouders, Sjan en Dre van Dijck, runden de Harmoniezaal in Schijf, gelegen tegenover de kerk. Verenigingen hadden hier hun vaste stek. Toen zij eind jaren ’70 naar de locatie Sint Antoniusstraat 40 verhuisden, zijn de verenigingen meeverhuisd, waaronder de Schijfse Muziekvereniging Kunst Na Arbeid en De Grensschutters. Om deze onderdak te bieden werden een zaal en schietbaan gerealiseerd, vandaar de naam Kogelnoot boven de entree van Zaal ‘t Wapen,” geeft Anita in grote lijnen de geschiedenis weer. Johan hierover: “Wij zijn 34 jaar geleden met de ouders van Anita in maatschap gegaan waarna we het honderd jaar oude café, zaal en schietbanen vijf jaar later overnamen. In 2001 hebben we het aangrenzende Rabobank-gebouw bijgekocht, dat we hebben betrokken bij het café.” Als herinnering aan het 100-bestaan van het pand in 2016 heeft het echtpaar een replica van de Turfsteker in een nis laten plaatsen.

Jeugd

“Behalve de schuttersverenigingen bood en biedt de zaal onderkomen aan de plaatselijke EHBO, KPJ, biljartverenigingen, carnavalsvereniging, Stichting Samenleving Schijf en vele andere maatschappelijke organisaties.” Dat “t Wapen van Schijf een maatschappelijke functie had blijkt wel uit verhalen van Johan en Anita. “Veel Schijfse jongeren kwamen hier in het weekend samen om later op de avond richting België te trekken, daar waren de grote discotheken. Vaak was het zo gezellig dat ze bij ons tot sluitingstijd bleven.” Dit in een tijd dat de euro nog niet bestond. “Bij ons kon de jeugd altijd rekenen op de Belgische valuta. We hadden op maandag namelijk dansmiddag op muziek van het Decap-orgel waarbij altijd vele Belgische gasten aanwezig waren.” Ook koestert het stel de goede contacten met collega-ondernemers uit de regio. “Het gebeurde weleens dat we bij elkaar aanklopten bij tekorten. Onderling konden we het prima vinden en hielpen elkaar indien nodig.”

Kleinkinderen

Over het nieuwe concept laten zij weten: “We hebben 34 jaar hard gewerkt om de verenigingen binnen te halen, nu willen we op deze manier iets terug doen.” Tot slot over hun afscheid: “Het is jammer dat de overdracht in coronatijd is afgehandeld. We hadden het grootster willen aanpakken, maar helaas. ” Met hun extra vrije tijd weten zij wel raad. “Ons derde kleinkind is op komst. We kunnen nu nog meer van ons gezin en de kleinkinderen gaan genieten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief