Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr is klaar voor nieuwe raad en nieuw college.
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr is klaar voor nieuwe raad en nieuw college. Foto: Corine Roks

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr: ‘Ik voel me echt thuis in de gemeente Rucphen’

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr kijkt terug op een bewogen termijn waarin corona een behoorlijk beroep heeft gedaan op haar portefeuille Openbare Orde & Veiligheid. Ook volksgezondheid valt bij een pandemie hieronder. In een openhartig interview vertelt zij over de crisisperiode, de directe en indirecte gevolgen hiervan en haar rol als burgermoeder. Verder prijst zij de ambities van de gemeente Rucphen die - ondanks corona - niet hebben stilgestaan.

“Twee van de vier jaar stond deze termijn in het teken van corona. Ondanks dat hebben we als gemeente onze ambities kunnen voortzetten. Om er enkele te noemen: het ontwikkelen en realiseren van woningen in onder meer Sint Willebrord en Rucphen, de besluitvorming over de bouw van het nieuwe zwembad en de afronding van De Binnentuin.” Zij vervolgt: “Gedrevenheid en denken in mogelijkheden zijn wel typerend voor onze gemeente en zeker voor onze inwoners. Een mentaliteit van doorgaan en vooruitkijken. Dat komt onder meer terug in de grote wielerevenementen die toch konden doorgaan, zoals het WK en NK Veldrijden en de Dorpenomloop. Ook La Vuelta staat dit jaar op de agenda.”

Medewerkers

“Binnen de kaders hebben we de ruimte weten te vinden, ook intern. Direct na de verscherpte coronamaatregelen hebben we een kernteam geformeerd. Dit kernteam bespreekt de actuele stand van zaken, kijkt wat we als gemeente kunnen doen om te helpen en wat er geregeld moet worden. Als gemeente ben je dienstverlenend, een taak die altijd moet doorgaan. Overigens konden medewerkers zelf kiezen voor thuiswerken of voor werken op het gemeentehuis. Velen hebben toch behoefte aan samenzijn, zo leerde de ervaring. Het hoogste bestuursorgaan, de gemeenteraad, heeft één keer een raadsvergadering georganiseerd met slechts enkele afgevaardigden, de andere keren zijn ze altijd voltallig samengekomen. Uiteraard met inachtneming van alle coronamaatregelen. De commissievergaderingen zijn veelal digitaal gehouden.”

Communicatie

Elke week kwam het kernteam bijeen om de situatie binnen de gemeente Rucphen te bespreken. “We hebben vooral ingezet op communicatie richting onze inwoners, verzorgingshuizen, scholen, ondernemers en verenigingen. Dit gebeurde met brieven, maar ook door te bellen en op straat te informeren hoe het ging. We hebben zelfs een bloemenactie opgezet om bepaalde doelgroepen te laten weten dat we aan hen dachten. En nog steeds houden we de contacten warm.” De burgemeester vervolgt: “De eerste overlijdensberichten ten gevolge van corona staan in ons geheugen gegrift. Je hoopt dat het jouw inwoners niet treft, maar helaas. Als burgermoeder vervul je de taak van hoedster die haar inwoners wil beschermen.” 

Avondklok

De burgemeester over de avondklok: “Na het ingaan van de avondklok kregen we signalen dat groepen zich wilden verenigen. Daarom hebben we samen met politie direct opgeschaald om de veiligheid te waarborgen. In de hoogste waakstand hebben we deze periode overbrugd.”

Grenzen

“Wat ons heeft gefrustreerd is dat onze BOA’s, die toch de straat op moesten, geen voorrang kregen binnen het vaccinatieprogramma,” aldus Van der Meer Mohr. Ook de sluiting van de grenzen binnen de Benelux vond zij ondenkbaar. “Met de burgemeester van Essen heb ik hierover veel contact gehad. Overigens was de samenwerking met alle burgemeesters uit de veiligheidsregio heel goed. We hadden vaak online overleg over onder meer veiligheid en openbare orde.”

Ondermijning

Een heel ander aspect van veiligheid dat zij wil benoemen is ondermijning. “De georganiseerde criminaliteit vindt steeds meer ondergronds plaats. Daarmee bedoel ik dat criminelen niet meer duidelijk zichtbaar zijn, maar dat hun praktijken wel zeker worden voortgezet. Zij maken steeds meer gebruik van een online netwerk. Iets dat zich ook onderhuids afspeelt is mensenhandel. Vroegtijdige signalering is hierbij erg belangrijk. Daarom vraag ik iedereen om bij vermoedens dit te melden aan onze afdeling Bestuur & Veiligheid. Hier werken gespecialiseerde medewerkers die actie kunnen ondernemen.”

Bestuurstermijn 

Bijzonder in de afgelopen bestuurstermijn vindt zij de afsplitsing van politieke partijen. “Er is een nieuwe partij gevormd, en twee partijen zijn opgeheven. Een daarvan heeft alsnog een doorstart gemaakt.” Daaraan refererend laat zij weten: “Ik ben heel benieuwd naar de uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ik hoop dat inwoners gebruik maken van hun stemrecht. Democratie is een belangrijk goed. Ik wil dus iedereen oproepen om allemaal te gaan stemmen. Dat kan op 16 maart op tien stembureaus en op 14 en 15 maart zijn ook drie stemlocaties geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur.” De burgemeester laat weten klaar te staan voor een nieuwe raad en nieuw college. “Ik heb er erg veel zin in. Mijn termijn loopt af in januari 2023, maar ik ga graag door. Ik voel me echt thuis in de gemeente Rucphen, als burgermoeder én als inwoner.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief