Afbeelding
Foto: Corine Roks

RVP wederom de grootste partij van de gemeente Rucphen

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - RVP is wederom de grootste partij van de gemeente Rucphen, zo blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslagen die woensdagavond bekend werden gemaakt in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze lokale partij heeft zelfs één zetel meer dan tijdens de hun overwinning in 2018, zeven zetels geeft de teller rond de klok van elf aan. Alle zes partijen zullen de gemeenteraad vertegenwoordigen, ook de nieuwe partij Forza Rucphen die met 402 stemmen haar zetel te danken heeft aan de verdeling van de restzetels. 

De opkomst viel tegen, slechts 8.388 stemgerechtigden hadden hun stem uitgebracht, gelijk aan een percentage van 42,88 %. Voor de beeldvorming een vergelijking met 2018 waarbij het percentage op 51,20 % lag.

Vrouwelijke lijsttrekker

Lijsttrekker Rucphense Volkspartij, Laura Matthijssen-de Jong, is blij met de overwinning. Een eerste reactie: “We hoopten de zes zetels vast te kunnen houden, het zijn er nu zeven geworden. De lage opkomst werkte hierbij in ons voordeel. Voor een zetel waren deze keer 439 stemmen nodig, in 2018 waren er dat 503”, waarbij zij vervolgt: “We zijn de grootste partij en dat met een vrouwelijke lijsstrekker die ook nog eens uit Sprundel komt. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de RVP dat een vrouw op nummer één staat, maar we hebben het samen bereikt. Op 2 april 2022 bestaat de RVP zestig jaar, ik zie onze overwinning als een prachtig verjaardagscadeau”.

Zegge

Dat de vrouwen van het geel power hebben toont de voorlopige uitslag van de kern Zegge. In gemeenschapshuis De Nieuwenbergh werden maar liefst 468 stemmen uitgebracht op de RVP. Een van de aanwezigen merkt op: “De Zegse kandidaat ,Marion Brans, heeft vanuit haar eigen dorp een hele zetel weten te bemachtigen”. In totaal konden 19 zetels worden verdeeld.

Heilinde

Matthijssen vervolgt: “We hebben de afgelopen regeerperiode de meeste projecten van ons lijstje kunnen afvinken, behalve de Willebrordse basisschool Heilinde. Door verschillende redenen kon nieuwbouw nog niet gerealiseerd worden, hier gaan we zeker op inzetten. Ook een evenementenplein op Sint Willebrord staat op ons verlanglijstje. Trots zijn we op de realisaties in De Binnentuin maar hebben hier nog wat puntjes op de i te zetten en ook het project De Leijkens in Rucphen met een aansluiting op de omleiding, staat in de steigers”.

Acceptatie

Net als de verkiezingsdagen verloopt het avondprogramma vlekkeloos. Lijstrekkers worden een voor een door spreker Angelo van den Berg geïnterviewd. Lijsttrekker Ad Vissenberg van de PVV windt er geen doekjes om als gevraagd wordt naar zijn eerste periode in de PVV. “We waren in 2018 een nieuwe partij binnen het Rucphense. De eerste jaren waren pittig, met name in de acceptatie. De laatste anderhalf jaar gaat het soepeler. Mijn wens voor de volgende bestuursperiode is dat ook moties van de PVV worden aangenomen en niet verworpen omdat het vanuit de Partij Voor Vrijheid komt”.

Stap achter

Bij de voorlopige zetelverdeling kan deze partij rekenen op drie zetels. “Kandidaten krijgen was moeilijk, je ziet toch dat er vooral gestemd wordt op familieleden en vrienden. Daardoor liepen we dus al een stap achter. Met twee á drie zetels zitten we in de oppositie, dat is ook gezellig. Onze standpunten? Ik denk dat je alleen maar standpunten kunt hebben als je in de coalitie zit. Mijn wens is om de komende periode gehoord te worden”, aldus de lokale voorman van de Wilders partij.

Op maandag 21 maart wordt de definitieve uitslag bekend, en dan kunnen de restzetels wel eens het verschil maken of inderdaad alle partijen mogen aansluiten aan de regeertafel.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief