Foto: Corine Roks
FOTOALBUM

Koningsdag gemeente Rucphen uitbundig gevierd

RUCPHEN - Eindelijk weer eens Koningsdag vieren, zo moeten de Oranjecomités van de gemeente Rucphen hebben gedacht. De verjaardag van Koning Willem-Alexander werd in alle vijf de kernen uitbundig gevierd met optochten versierde fietsen, vrijmarkten en (Oud-Hollandse) spelletjes. De gedecoreerden kwamen als vanouds bijeen om samen met de burgemeester te proosten met het oranjebitter. De stemming was overal vrolijk, misschien zelf opgelucht, en dé zon deed daar nog een schepje bovenop. Kortom: een stralende Koningsdag 2022.


Sint Willebrord was dit jaar de gastheer om de gedecoreerden van de gemeente Rucphen te mogen ontvangen. Dit gebeurde in gemeenschapshuis De Lanteern. Met de Lintjesregen van de dag ervoor, waarop acht inwoners van de gemeente Rucphen een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst mochten nemen, staat de teller nu op 177 gedecoreerden. “Vrijwilligers zijn onmisbaar in een samenleving, het doet me goed dat in een kleine gemeente als Rucphen zoveel inwoners zich belangeloos inzetten voor de maatschappij, op wat voor gebied dan ook,” zo spreekt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr de aanwezigen toe.

Heistede

Voorafgaand aan dit welkomstwoord hees zij samen met de kersverse lintjesdrager Ad Jongenelis de Nederlandse vlag. Dit gebeurde onder grote belangstelling bij Centrum voor Wonen en Zorg Heidestede. Naast de vele bewoners, onder wie de 101-jarige mevrouw Van den Brand-Vermunt, waren ook de basisschoolkinderen present. Zij arriveerden op hun versierde fietsjes. De stoet door het dorp werd begeleid door Fanfare De Eendracht. Zangvereniging Con Grazia gaf de juiste noten aan bij het Wilhelmus, ook zorgde zij voor de muzikale opluistering tijdens de gedecoreerdenbijeenkomst.

Spelletjes

Voetbalvereniging Rood-Wit in Sint Willebrord nam, zoals gebruikelijk, het jongerengedeelte voor haar rekening, met aansluitend een spelletjesparcours op de velden van sportpark De Gagelrijzen. Medeorganisator Joop van Beers hierover: “Met een stormbaan voor de oudere jeugd. Rond de klok van twee gaat het Oranjebal van start. We hebben hiervoor een gezellig terras gemaakt.” Over de opkomst laat hij weten: “Heel goed, met de ouders erbij telden we ruim 120 deelnemers aan de optocht. De mensen zijn, na twee jaar beperkingen door de pandemie, weer toe aan wat leuks,”

Voetbalvereniging DIOZ uit Zegge pakte uit met een spellenmiddag. Maar niet voordat de kleintjes de aftrap hadden gedaan met een optocht van versierde fietsen door het dorp. Harmonie- Tamboerkorps St. Cecilia leidde de optocht en hield halt bij het Zegse monument alwaar de vlag werd gehesen.

(vrij)Markt

In Rucphen was het nog even spannend of de Oranje-activiteiten konden doorgaan. Liesbeth Verkade van Stichting Agora hierover: “Wegens omstandigheden moest Stichting Agora de organisatie van Koningsdag overnemen. In twee weken tijd hebben we alles geregeld, tot aan de vergunningen toe. Dan is een plein als de Markt toch wel een uitkomst. We hebben hulp gekregen van Rucphense jongeren die op we op spelposten hebben ingezet.” Het plein doet zijn naam eer aan, verschillende kinderen boden op deze dag hun tweedehands spullen aan op de (vrij)Markt.

Familiezeskamp

Het dorp Schijf startte eveneens met een optocht. Het eindpunt lag strategisch bij sportpark De Zoek. De organisatie hierover: “Het is voor het eerst dat we Koningsdag hier vieren. Op het ochtendprogramma stonden de spelletjes voor de kids, vanmiddag houden we een familiezeskamp. Tien teams hebben zich aangemeld, ruim tachtig personen. Niet alleen gezinnen doen mee, ook de wat oudere jeugd. We zijn blij dat VV Schijf dit faciliteert, dit concept bevalt het verjongde Oranje Comité prima.”

Wandel- en fietstocht

Ook in Sprundel staat een optocht met versierde fietsen centraal op de verjaardag van Zijne Majesteit de koning, met aansluitend spelletjes voor de kinderen op het Kloosterplein. Ook kon er een route worden opgehaald voor een wandel- en of fietstocht. Nicojan Lazeroms van het Oranje en Sint Nicolaas Comité hierover: “Deze routes kunnen tot 8 mei worden volbracht en zijn op te halen bij Dorpshuis De Trapkes. Er zijn prijzen te winnen waaronder waardebonnen voor volwassenen en kids. Het raden van de hoeveelheid knikkers in deze pot is een onderdeel van de prijsvraag. Na 27 april is deze pot te bestuderen via onze online kanalen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Bezorger Altena Nieuws

Andel, Veen, Nieuwendijk, Wijk en Aalburg, Sleeuwijk

Afdelingschef Kruidenierswaren & Kassa

Oosterhout

Diverse vacatures

Bergen

Beheerder Truckparking Hazeldonk

Hazeldonk

Filiaalleid(st)er

Kaatsheuvel