Marie-Louise Marijnissen (l) Helmi Mulders, de komende en gaande voorzitter.
Marie-Louise Marijnissen (l) Helmi Mulders, de komende en gaande voorzitter. Foto: FOTO DANIËL VAN OVERVELD

Wisseling van de wacht bij KBO Zegge

Door: Daniël van Overveld Algemeen

ZEGGE - Jarenlang was Helmi Mulders als voorzitter het vaste gezicht van de Katholieke Ouderen Bond (KBO) in Zegge, maar daar komt helaas een einde aan. Met veel vertrouwen heeft ze vrijdag het stokje overgedragen aan bestuurslid en vriendin Marie-Louise Marijnissen. Daarmee breekt er voor de plaatselijke KBO een nieuwe periode aan.

Dat Helmi Mulders ermee stopt, komt niet echt als een verrassing. “Binnen de KBO is het namelijk zo afgesproken dat je drie keer een periode voorzitter kan zijn. Elke keer dat je door die periode van drie jaar bent gegaan, krijg je de vraag: wil je nog verder gaan? Met in mijn geval telkens een bevestigend antwoord gingen de leden akkoord en zo ben ik negen jaar, plus de twee jaar tijdens de coronapandemie, de voorzitter van KBO Zegge geweest.”

Onconventioneel

Helmi Mulders is op een vrij onconventionele manier voorzitter geworden bij de plaatselijke KBO. “Ik zat hier op een avond thuis en ineens werd ik gebeld. Vervolgens werd er aan mijn deur geklopt door een bestuurslid. Die vroeg me of ik voorzitter wilde worden. Normaal gesproken zou je eerst, net zoals Marie-Louise, in het bestuur komen en dan wordt er gekeken of diegene het wel wil. Toen heb ik een jaar erover nagedacht en ben ik het uiteindelijk door de bestuursleden verkozen.” Het mooiste en leukste aan haar tijd als voorzitter vond Helmi Mulders het helpen van leden om mee te kunnen gaan met het digitale tijdperk. “De voorbije elf jaar is er zó veel veranderd. Dan moet je ervoor zorgen dat alle leden en ouderen óók in die digitale trein zitten en hem niet missen. Wij voelen het als een taak om iedereen mee te nemen, al is het wel een hele klus.”

Relevant

Als nieuwe voorzitter neemt Marie-Louise Marijnissen onder andere deze verantwoordelijkheid en andere taken van Helmi Mulders over. “Ik vind het een enorme uitdaging om langs alle kanten meer ‘jongere’ ouderen bij de KBO te krijgen. Niet alleen als lid, maar ook bij het bestuur.” Zij wil graag het beeld van de KBO als een club voor senioren veranderen en probeert een iets andere weg in te slaan. ‘De KBO heeft nog steeds een oubollig imago, terwijl dat helemaal niet terecht is. Daarom probeer ik activiteiten voor de wat jongere ouderen te organiseren.” Het feit dat de algemene leeftijd in Nederland steeds hoger wordt, maakt dat de KBO misschien wel relevanter is dan ooit. “De KBO heeft echt wel als doel om keihard te vechten voor de ouderen. Dat zie je in de programma’s die wij hebben richting de politiek om daar hun stem in te laten horen,” vervolgt ze. Helmi Mulders vult aan dat je voor wat betreft het op de voet volgen van alle ontwikkelingen voortdurend bij moet blijven, maar dat je dat niet alleen kunt doen. ‘’Daar heb je veel mensen bij nodig die er samen de schouders onder willen zetten.”

Planning

Helmi Mulders heeft afgelopen week officieel afscheid genomen als voorzitter van de KBO. Marie-Louise Marijnissen zal de komende drie jaar de voorzittershamer hanteren. Tot aan de zomervakantie nog verzorgt de KBO haar wekelijkse activiteiten, zoals fietsen, kaarten en bingo, met als afsluiting een zomerreis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief