Afbeelding
Foto: Els Rommers
OP DE WERKVLOER

Robin Roks: ‘Ieder gerecht presenteer ik met trots’

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Robin Roks.

ROOSENDAAL - Op zoek naar een leuke bijbaan, solliciteerde de destijds 17-jarige Robin op de vacature van foodrunner bij restaurant De Beren. Ze werd meteen aangenomen. “Mijn eerste werkdag viel samen met de opening van het restaurant. Onervaren en verlegen als ik was, vond ik dat reuzespannend. Inmiddels zijn we tien jaar verder en werk ik er nog steeds, maar dan als leidinggevende. Eigenlijk ben ik dus meegegroeid met het bedrijf.

”Het werd een vaste baan. Waarom?”

Omdat ik me hier zo ontzettend thuis voel. Als ik terugdenk aan die allereerste werkdag, dan zie ik een onzeker meisje voor me dat alles nog moest leren. Die ruimte kreeg ik, zowel van eigenaar Hans als van bedrijfsmanager Erica. Toen ik bijvoorbeeld een dienblad vol glazen liet vallen, zei Hans: “Geeft niks, dat overkomt iedereen, ook mij.” Geleidelijk heb ik me mogen ontwikkelen. Ervoer ik de 90 genodigden tijdens de opening in 2012 nog als een gigantisch groot gezelschap, nu vind ik het normaal om 300 gasten op een weekendavond te verwelkomen en te bedienen.


Hoe ziet jouw dag er ongeveer uit?

De ene keer werk ik in de middagdienst en start ik om 11.00 of 12.00 uur en dan weer werk ik in de avonddienst die om 16.00 of 17.00 uur start. Als eerste zet ik alle machines aan, ruim de vaatwasser uit en check of alles netjes is. Arriveren de gasten, dan ontvang ik hen vriendelijk. Ik vind het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij ons. Daarna leg ik uit hoe de kaart werkt en neem de bestellingen op. Foodrunners richten zich puur op het uitserveren van drankjes en gerechten, maar is het druk, help ik uiteraard mee. Tijdens mijn middagdienst zet ik zoveel mogelijk klaar voor de gasten die komen dineren. En ondertussen ruim ik de tafels af en hou ik de oven in de gaten, zodat onze heerlijke zelfgebakken koekjes er op tijd uitgehaald worden. Als leidinggevende stuur ik tevens het team aan. Niet alleen voor het personeel ben ik het aanspreekpunt, maar ook voor de gasten. Wie vragen heeft, kan bij mij terecht.


Welke eigenschappen zijn handig of nodig?

Handigheid krijg je vanzelf, wel moet je leergierig zijn en niet bang zijn om aan te pakken. Bij grote drukte, gebeurt er van alles tegelijk. Je bent dan constant bezig en loopt wat af. Het is daarom fijn als je niet stressgevoelig bent. Anderzijds leer je daar mee om te gaan. In het begin heb ik echt wel chaos ervaren, maar al snel leerde ik het overzicht te bewaren. Ook moet je het leuk vinden om met mensen om te gaan. 


Wat vind jij het leukst aan je werk?

Ik geniet van het contact met de gasten, vooral met degenen die ons restaurant vaker bezoeken. Daarnaast ben ik erg gesteld op mijn collega’s. Iedere avonddienst wordt afgesloten met een drankje. Met elkaar vormen we een hechte groep. Dat vergroot het werkplezier, wat afstraalt op de gasten. Ook waardeer ik de aandacht en ruimte voor groei die er is binnen dit bedrijf. Men staat open voor ideeën en initiatieven van het personeel en zo mogelijk wordt er wat mee gedaan. Als concern blijft De Beren zelf ook in ontwikkeling. Zo hebben we net nieuwe bedrijfskleding gekregen en is de kaart flink veranderd. Er staan mooie nieuwe gerechten op die de beleving van samen eten is samen delen nog meer vergroten.


Je klinkt heel enthousiast. Kleven er nog nadelen aan dit werk?

We doen er alles aan om fouten te voorkomen, maar natuurlijk gaat er bij ons ook weleens wat mis. Hoewel we dit meteen proberen op te lossen, kunnen klanten weleens pittig reageren. Daar moet je tegen kunnen. Ons restaurant is bekend om het lekkere eten, de huiselijke sfeer én het fraaie interieur. Daar horen ook nette toiletten bij die wij zelf schoonmaken; een minder leuke klus vind ik. De Beren is volop personeel aan het werven. Ik kijk al uit naar de nieuwe collega’s. Zij worden met open armen ontvangen!

Naam: Robin Roks

Leeftijd: 27 jaar

Woont in: Roosendaal, samen met kat Pluto

Opleiding: MBO Junior Accountmanager

Functie en bedrijf: Begonnen als foodrunner, daarna barbediende en nu leidinggevende in de bediening bij De Beren

Hobby’s: met vriendinnen leuke dingen ondernemen, zoals een terrasje pakken, festivals bezoeken of gewoon gezellig kletsen

Robin Roks

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief