Ad van Uffelen van WW2Crashes.Rucphen legt aan het publiek uit wat er 79 jaar geleden gebeurde in het luchtruim van Rucphen.
Ad van Uffelen van WW2Crashes.Rucphen legt aan het publiek uit wat er 79 jaar geleden gebeurde in het luchtruim van Rucphen. Foto: Daniël van Overveld

Bemanning neergestorte Canadese bommenwerper bij de Posthoorn herdacht

Door: Daniël van Overveld Algemeen

RUCPHEN - Bij de Posthoorn in Rucphen vond woensdagavond de herdenking rondom een crash van een Canadese bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats. Het is de tweede keer dat de zevenkoppige bemanning van het toestel herdacht werd.

 

Het is nog geen 19.15 uur of er heeft zich al een grote menigte verzameld rond het (tijdelijke) monument. Niet alleen is er veel publiek, ook burgemeester Marjolein van der Meer Mohr  en verschillende betrokken groepen als The Royal Canadian Legion, The Royal British Legion en veteranen uit Rucphen zijn aanwezig. De lokale scouts hebben de eer om de vlaggen tijdens de herdenking omhoog te houden. 

Volksliederen

Stipt 19.30 uur begint Ad van Uffelen van WW2Crashes.Rucphen, de initiatiefnemer van de herdenking, met de opening. Vervolgens wordt niet alleen het volkslied van Canada, maar ook dat van het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland afgespeeld. Halifax Mk V W1271 vloog weleens waar onder Canadees bevel, maar de bemanning bestond naast één Canadees verder uit twee Engelsen, één Schot, en drie Nieuw-Zeelanders. De volksliederen worden gevolgd door het Wilhelmus.  

Crash

Na de volksliederen licht Van Uffelen de crash van de bommenwerper toe. Het toestel vloog in de nacht van 22 juni om de Duitse stad Krefeld, gelegen in het Ruhrgebied, te treffen. Door middel van bombardementen wilden de geallieerden de industriële capaciteit van Duitsland platleggen. De Halifax werd door een Duits jachtvliegtuig neergeschoten. Rond 01.45 uur stortte het toestel in de buurt van de Posthoorn neer. Het is één van de duizend vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant is gecrasht. 

Internationaal

Na de uitleg van Van Uffelen wordt The Last Post door Jeroen Janssen gespeeld. Daarop volgen twee minuten stilte. Daan Breugelmans van The Dutch Polar Bears en de burgemeester houden hierna allebei een toespraak. De herdenking eindigt met de kransleggingen en het bekendmaken van de plannen voor volgend jaar voor wat betreft het herdenkingsmonument. Dan willen Ad van Uffelen en zijn werkgroep namelijk een definitief monument gerealiseerd hebben. Het wordt dan een internationale gelegenheid: nakomelingen van de gesneuvelde bemanningsleden zullen samen met de ambassadeurs van Canada, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en de VS aanwezig zijn bij de herdenking.  

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief