Afbeelding
Foto: Corine Roks

Feestelijke oplevering nieuwe woonwagenwoningen in Sint Willebrord

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD - In Sint Willebrord werd woensdagmiddag het glas geheven op vijf nieuwe woningen aan de Maximastraat. Een bijzonder moment voor de eigenaren van dit hofje, zij verhuizen van het kamp aan de Helakkerstraat naar de jonge wijk met Koninklijke straatnamen. Met de voorwaarde dat de woningen op basis van een woonwagen werden gebouwd, zijn de bewoners meer dan content met deze verhuizing.

“Vijfentwintig jaar heb ik aan de Helakkerstraat gewoond. Eigenlijk was er destijds geen plaats voor onze woonwagen, maar met een stukje parkeerplaats en grond van mijn ouders konden we ons toch op het kamp settelen,” geeft Frans van Biene een stukje geschiedenis prijs.

Getouwtrek

Dit werd gedoogd, de voorzieningen waren goedgekeurd. Echter de wetgeving veranderde, vooral op het gebied van brandveiligheid. “De gemeente wilde het liefst dat wij verhuisden naar een rijtjeswoning. We waren stellig; dat zou nooit gebeuren. Na vijftien jaar getouwtrek vonden we dan toch een oplossing. We waren direct enthousiast over deze woonwagenwoningen die Thuisvester ons aanbood. Ook de ligging is prima, een mooi perceel waar twee families een nieuw thuis krijgen. De sleutel kregen we gisteren en sindsdien wordt er volop geklust.”

Woonwagenwoning

De vijf identieke woningen staan vrij dicht op elkaar, slechts gescheiden van een betegeld strookje. Elke woning telt drie slaapkamers, badkamer, keuken en royale living. De voordeur bevindt zich aan de zijkant. “Naast ons huis wonen mijn ouders, daarnaast mijn broer. Onze overburen en hun dochter betrekken de andere woonwagenwoningen,” geeft Van Biene aan. Ook pa Van Biene is lovend over zijn nieuwe stek. “Ik woonde al meer dan 45 jaar op het kamp. Het is aan de Maximastraat netjes van opzet, en zoals je weet houden wij van proper,” lacht hij.

Kwaliteitswoningen

Een welkomstwoord van manager vastgoed Thuisvester, Ernst Damen. “Prachtige kwaliteitswoningen waarbij de techniek van circulair beton is gebruikt. Dit is nieuw geactiveerd beton uit oud beton. De huizen zijn voorzien van een warmtepomp, kortom duurzame woningen en qua vormgeving en indeling naar de wens van de doelgroep.” Bij wet is geregeld dat deze doelgroep recht heeft op een passende woning. “Mochten deze woningen in de toekomst vrijkomen, dan hebben woonwagenbewoners voorrang,” vult Damen aan.

Woonwagencultuur

Wethouder René Lazeroms laat weten dat de Gemeente Rucphen blij is dat de kersverse bewoners uit eigen gemeente komen. Hij merkt verder op: “Het woonwagenkamp aan de Helakkerstraat blijft behouden. Woonwagencultuur is een aantal jaren geleden erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De wagens van de families die nu naar Sint Willebrord verhuizen worden verwijderd, daar komen geen nieuwe voor in de plaats. In samenwerking met wooncorporatie Thuisvester, die een aantal woonwagens bezit én de woonwagenbewoners, kijken we naar een passende inrichting.”

Buurt

De bouw van de nieuwe woningen heeft slechts een half jaar geduurd. Op de aangekondigde plannen reageerde de buurt aanvankelijk terughoudend. “Maar zodra de tekeningen bekend waren, en de huizen prima bleken te passen in de omgeving, waren ook zij tevreden,” besluit de wethouder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief