Wethouder René Lazeroms (rechts) geniet van een lekkere kop 'lettersoep'.
Wethouder René Lazeroms (rechts) geniet van een lekkere kop 'lettersoep'. Foto: Gemeente Rucphen

Lettersoep in Rucphen tijdens Week van Lezen en Schrijven

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Met de zogeheten lettersoepcampagne ‘Lees Smakelijk’ vragen Digi-Taalhuizen in en rond de Week van Lezen en Schrijven, dit jaar van 8 tot en met 14 september, aandacht voor moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Wethouder René Lazeroms van de Gemeente Rucphen droeg een actief steentje bij door donderdagochtend zogezegd ‘lettersoep’ uit te delen.

Daarmee nam hij al een klein voorschotje op de officiële opening van het Digi-Taalhuis in de gemeente Rucphen komende maandag, dat plek krijgt in het in het Rucphense gemeentehuis ondergebrachte filiaal van Bibliotheek West-Brabant. Bij het Digi-Taalhuis kan iedereen terecht voor vragen en hulp bij lezen, schrijven en digitale basisvaardigheden. Vanaf 16 september is het Digi-Taalhuis iedere vrijdag geopend van 10.30 uur tot 12.30 uur.

Bespreekbaar maken

Eén op de negen inwoners in regio West-Brabant heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Dat zijn ongeveer 76.000 tot 77.000 inwoners. Grote kans dat ook jij iemand kent die minder taalvaardig is, of moeite heeft met het werken met de computer. Iemand van de sportclub, een vriendin of buurman. Samen met het Digi-Taalhuis kun jij diegene helpen. Met de lettersoepcampagne ‘Lees smakelijk’ trekken de Digi-Taalhuizen tijdens de Week van Lezen
en Schrijven de gemeenten in om het probleem bespreekbaar te maken.

Zelfstandiger

Als je goed kunt lezen, schrijven, rekenen of omgaan met digitale middelen, kun je zelfstandiger zijn. Je kunt makkelijker meedoen in de maatschappij, je leven beter inrichten zoals je dit zelf zou willen, sneller een baan vinden en meer invloed uitoefenen op geldzaken en je gezondheid. Met de lettersoepcampagne wordt iedereen opgeroepen om, onder het genot van een lekkere kop ‘lettersoep’, in zijn of haar omgeving te kijken of er iemand is die misschien minder taal-, reken- of digitaal vaardig is, en erover te praten. Je kunt diegene in contact brengen met het Digi-Taalhuis. Een Digi-Taalhuis is een fysieke en herkenbare plek in stad, dorp of buurt waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden (taal, digitaal, rekenen). Het Digi-Taalhuis is er voor inwoners, maar ook voor vrijwilligers en andere belanghebbenden. Het is de plek waar inwoners advies kunnen krijgen over geschikt lesmateriaal en het taalaanbod in de regio. En een plek waar ze daadwerkelijk aan de slag kunnen gaan met spreken, lezen, schrijven, rekenen en digitale basisvaardigheden.

Samenwerkingsverband

Daarnaast is een Digi-Taalhuis ook (het middelpunt van) een samenwerkingsverband van meerdere lokale en regionale partners, zoals de gemeente, de bibliotheek, Curio, het Werkplein, private taalaanbieders, lokale vrijwilligersorganisaties en welzijnsorganisaties. Het is een ketenaanpak van aanbieders van basisvaardigheden en doorverwijzers van potentiële cursisten. Binnen het samenwerkingsverband wordt door de betrokken partners aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid, wordt voorlichting gegeven en worden netwerkactiviteiten gefaciliteerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief