V.l.n.r. Anouk Ros, Anouk de Craen en Myrthe Broos. Op mobiel: Kim van den Maagdenberg en Floortje Broeren.
V.l.n.r. Anouk Ros, Anouk de Craen en Myrthe Broos. Op mobiel: Kim van den Maagdenberg en Floortje Broeren. Foto: Corine Roks

Vijf jonge dames uit Sprundel beklimmen Mont Ventoux: ‘Het wordt straks een emotionele tocht’

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - Een team van vijf jonge dames uit Sprundel gaat zich op 16 september inzetten voor een goed doel dat in het teken staat van het bestrijden van kanker. Dit doen zij, samen met zo’n 360 mededeelnemers aan de ColSensation, door het beklimmen van de Mont Ventoux. Directe aanleiding is de ziekte van Myrthes moeder. In een openhartig gesprek vertellen de vriendinnen Anouk, Kim, Floortje, Anouk en Myrthe over hun drive om de top te halen.

“Het idee voor deelname ontstond een jaar eerder, met de actualiteiten rond de beklimming van 2021. Myrthes moeder had twee maanden eerder het slechte nieuws gekregen van uitgezaaide borstkanker. Iedereen reageerde direct enthousiast op de deelname aan ColSensation, de organisatie achter dit evenement. Het wandelen van het 21 kilometer tellend pad naar de top van deze berg stond vanaf dat moment genoteerd in onze agenda’s,” vertelt Anouk Ros (19). De ziekte kanker treft velen. “Een andere vriendin van ons heeft haar vader aan deze ziekte verloren en mijn oma is pas geopereerd aan borstkanker,” vult Floortje Broeren (18) via Skype aan. Deelname is gericht op zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker en voor regionale kankergerelateerde doelen. “Met elk jaar de focus op een ander onderzoek. Een deel van de opbrengst gaat naar de afdeling oncologie van het Bravis Ziekenhuis en een deel is bestemd voor de Stichting Komma”, geeft Anouk de Craen (19) uitleg. Laatstgenoemde organisatie is een stichting die ongeneeslijk zieke ouders helpt iets blijvends na te laten voor hun kinderen. Erlinde, de moeder van Myrthe (18) en Jelle Broos (13), is in contact met deze stichting om een mooie herinnering voor haar kinderen te maken.

Voorbereidingen

“We proberen elke week minstens vijftien kilometer te wandelen. Laatst zijn we naar Valkenburg afgereisd om te ervaren hoe anders het bergop wandelt. We kunnen de afstand van 24 kilometer namelijk wel halen, maar we moeten op 16 september ook nog omhoog,” aldus Anouk. Zodra de dames hun plannen bekend maakten, kwamen de donaties op gang. Drijvende kracht hierachter was de pa van Myrthe, Ronald Broos. Myrthe hierover: “Hij was zo trots op onze voornemens, spontaan boorde hij zijn netwerk aan. Al snel stond de teller op 5.000 euro.” Inmiddels heeft het team DZV - De Zes Vriendinnen - al bijna 15.000 euro gedoneerd gekregen. “We zijn met zessen gestart, een van onze vriendinnen moest helaas afhaken. Vanaf de basisschool zijn we bevriend, de vriendschap heeft zich versterkt tijdens onze middelbare schooltijd.” Ook aan lokale sponsors geen gebrek. Kim van den Maagdenberg (18) via een online verbinding: “Onze reis en het verblijf in Frankrijk worden gesponsord door een groot transportbedrijf, de shirts die Myrthe en Jelle tijdens de klim dragen worden nadien ingelijst en de jassen zijn gesponsord door een bekende schoenenzaak. De bedrukking hiervan neemt een reclamebedrijf uit Rucphen voor rekening. Op het jack komt het silhouet van de vader van Myrthe.” Het noodlot sloeg namelijk op 17 augustus toe, de vader van Myrthe overleed heel plotseling aan de gevolgen van een hartaanval. “In een klein buisje nemen we zijn as mee naar de top. Dat we onze deelname na zijn dood niet zouden cancelen, was vanzelfsprekend. Hij was zo trots op ons. De laatste zes kilometer loopt mijn broertje Jelle mee, het wordt een emotionele tocht.”

Doneren kan via de link: https://www.colsensation.nl/team/dzv-de-zes-vriendinnen/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief