Wethouder Martijn Gijzen met leerlingen Luna en Mies.
Wethouder Martijn Gijzen met leerlingen Luna en Mies. Foto: Gemeente Rucphen

Officiële presentatie Boekje Sjors Sportief-Sjors Creatief in Sprundel

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - Wethouder Martijn Gijzen heeft woensdag het eerste exemplaar van het Sjors Sportief-Sjors Creatief-boekje uitgereikt op basisschool Vinkenbos. Leerlingen Luna Mertens en Mies van Luijtelaar mochten het kleinood in ontvangst nemen. Zij hebben de tekenwedstrijd gewonnen en daarom staat hun tekening op de voorkant van het boekje.

Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Rucphen ontvangen binnenkort het Sjors Sportief/Sjors Creatief boekje. In dit boekje presenteren sportclubs en culturele verenigingen zich met een aanbod om gratis kennis te maken met één of meerdere sporten of activiteiten. Een leuke manier voor kinderen om zich te oriënteren op het gebied van sport en cultuur in de gemeente Rucphen. 

Laagdrempelig

Op een laagdrempelige en vaak gratis manier kennismaken met de sportverenigingen en cultuurinstellingen. Voor kinderen uit de gemeente Rucphen is het al sinds 2018 mogelijk. Met dank aan Sjors Sportief en Sjors Creatief, de inmiddels niet meer weg te denken boegbeelden van respectievelijk het gelijknamige sport- en cultuurstimuleringsproject. Of het nu gaat om dansen, hockey, judo, karate of een andere sport, dankzij Sjors Sportief kunnen basisschoolleerlingen in Rucphen sinds 2018 vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij ze past. Ook kunnen ze hun creatieve talenten leren kennen, maar dan met Sjors Creatief. Hierbij kunnen kinderen zich namelijk inschrijven voor muzikale en creatieve proeflessen.

Speerpunt

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn initiatieven van de Gemeente Rucphen in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders. Sport is een van de speerpunten van het gemeentelijk sportbeleid. Bewegen wordt als belangrijk gezien. Het is immers niet alleen gezond, ook heeft het een sociale functie. In 2019 maakten ruim 200 kinderen uit de gemeente Rucphen gebruik van Sjors Sportief om via dit project te proeven van diverse sporten. Vanwege dit succes hebben koos de Gemeente Rucphen in 2020 weer voor deze vorm, zelfs met een creatieve uitbreiding. Vandaar dat toen ook Sjors Creatief werd geïntroduceerd. Zo krijgen kinderen de kans om op laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse activiteiten op het gebied van cultuur. De Gemeente Rucphen vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen kennis kunnen maken met sport en cultuur. Sjors maakt het voor basisschoolleerlingen mogelijk om het veelzijdige aanbod aan sport- en cultuuractiviteiten in onze gemeente te ontdekken. Zónder dat ze daarbij meteen ergens lid moeten worden.

Sjors-formule

In ruim 120 gemeentes in Nederland heeft de Sjors-formule zich al bewezen. Een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem zorgt ervoor dat kinderen zich heel eenvoudig - en vaak gratis - kunnen inschrijven voor proeflessen bij een sportvereniging of cultuurinstelling. Tegelijkertijd biedt het de aanbieders van sport en cultuur een uitgelezen kans om nieuwe, jonge leden aan zich te binden. Het aanbod wordt aan het begin van het schooljaar gepresenteerd in het Sjorsboekje, dat leerlingen van groep 1 tot en met 8 van alle basisscholen in Rucphen ontvangen. Op de website www.sjorssportief.nl, waar meer informatie is te vinden, kunnen aanbieders hun proeflessen en activiteiten heel eenvoudig aanmelden. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief