Afbeelding
Foto: Uitgeverij de Bode
AAN DE KEUKENTAFEL

Melissa Buijens: ‘De vrijheid van het ondernemersleven vind ik heerlijk’

Door: Bregje Kop Algemeen

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij ‘s nachts van wakker? In ‘Aan de keukentafel met...’ gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Melissa Buijens

Zandhandel, dat is nu niet gelijk iets waar ik aan denk bij een vrouwelijke ondernemer, vertel!

“Je bent ook niet de enige. Toen ik vijfentwintig was, en werkte bij het Erasmus MC, stelde mijn vader voor om samen iets te gaan doen. Mijn vader had altijd een zandhandel gehad. Op zijn 45e ging hij met pensioen. Dit beviel alleen minder goed dan verwacht. Hij verveelde zich en wilde weer graag aan de slag. Ik moest even nadenken over zijn vraag, maar uiteindelijk besloot ik in mijn vrije tijd een webshop in zand op te starten. Aan de hand van o.a. YouTube filmpjes, heb ik toen een site gebouwd. Dat ging met heel veel vallen en opstaan, ik had er weinig verstand van en ik heb er in totaal een half jaar over gedaan, maar ik had wel alle tijd. Toen de site online ging, hadden we heel snel de eerste bestellingen binnen. Vanaf dat moment ging het eigenlijk razendsnel. Binnen een half jaar had ik mijn baan opgezegd bij het Erasmus.”


Wat is het echte succes van jullie formule?
“De snelheid. De logistiek van zwaar transport is echt een vak apart. Veel klanten vinden het spannend om zo’n grote bestelling online te doen. Zo’n product bestel je vaak maar één keer in je leven. Daarom is het op orde hebben van je logistiek essentieel. Dat is alles bepalend voor ons. Ook al werken wij op kantoor nog zo goed, als de chauffeur een foutje maakt of onaardig is, dan hebben wij een probleem.”


Hoe heb je dit logistieke proces dan aangepakt?
“Toen we startte reed mijn vader zelf op de vrachtwagen en hadden we een lokale transporteur voor bigbag-leveringen. Maar zand afleveren in Groningen vanuit Brabant is niet echt rendabel. Daarom hebben we op een gegeven moment ook afscheid moeten nemen van onze lokale transporteur. Dat paste niet meer bij het bedrijf. We zijn inmiddels gegroeid naar 180 onderaannemers die door heel Nederland voor ons rijden. Toen we startte met Zandcompleet kwamen we namelijk nog wel weg met een levertijd van vijf dagen, maar inmiddels gaat dat niet meer. Daarom moeten onze transporteurs overal snel kunnen zijn. We hebben landelijk zeven afvulstations waar transporteurs bigbags laden. Bij ons valt of staat dus alles met transport en snelheid van leveren. Op deze manier zijn we de Thuisbezorgd van zand”


Je bent dit bedrijf met je vader gestart. Zijn jullie allebei nog aandeelhouder?
“Nee, mijn vader is sinds het begin van dit jaar uit het bedrijf. Maar uit een familiebedrijf ben je eigenlijk pas écht als je overleden bent. Je laat dat nooit helemaal los. Officieel is mijn vader geen eigenaar meer, maar in praktijk is hij nog zeer betrokken. Je merkt wel dat hij van een andere generatie is. Ik denk dat mijn vader de enige webwinkelier van Nederland is, die niet weet hoe je een mail moet versturen. Zo deed mijn vader de administratie ook nog allemaal handmatig. Alle bestellingen, die digitaal binnen kwamen, printte hij uit en stopte hij in mappen. Maar vergis je niet mijn vader is voor mij ook iemand met veel kennis en contacten waar ik ook weer graag op terugval. ”


Staat de dochter-vader verhouding af en toe ook wel eens in de weg?
“Nee, eigenlijk niet. Ik kan heel goed met mijn vader. Tuurlijk hebben we wel eens mot of zijn we het oneens, maar dat hoort er ook bij. Maar ik ben echt een papa’s kindje. ”


Als je terugkijkt op de beslissing om de webshop te starten, wat denk je dan?
“Daar word ik wel blij van. Het ondernemen/verkopen zit toch in mijn bloed. De vrijheid van het ondernemersleven vind ik heerlijk. Je eigen beslissingen kunnen nemen, niet te veel politiek geneuzel en alles wat je bedenkt ook kunnen maken, dat vind ik top.”


Er zijn niet zo heel veel vrouwelijke ondernemers. Wat maakt het dat er zo weinig vrouwen aan de keukentafel zitten bij ons, volgens jou?
“Misschien omdat vrouwen over het algemeen iets minder risico’s durven te nemen. Ik zeg altijd: ‘als je niet durft te verliezen, dan kun je ook niet winnen’. Daar hou ik me heel vaak aan vast als ik twijfel. Vrouwen zijn daarin misschien iets terughoudender dan mannen. Ook worden vrouwen sociaal vaak minder ondersteund om onderneemster te worden. Zo kreeg ik twee weken geleden nog een mailtje van iemand die zijn zin niet kreeg en die zei ‘Ik snap dat jij er niets aan kunt doen, maar wil je wel tegen je baas zeggen dat ik het er niet mee eens ben’. Vroeger vond ik dat soort dingen niet leuk. Nu kan ik er vaak wel om lachen. Soms kan het vrouw-zijn ook voordelen hebben. Zo kennen mensen mij sneller, want in mijn segment werken nagenoeg geen vrouwen. Daarnaast heb ik als vrouw misschien ook sneller de gunfactor. Vrouwen zijn, vind ik, socialer en attenter dan de meeste mannen. Die eigenschappen probeer ik soms wat uit te buiten, andere dingen besteed soms beter juist uit.”


Wat zijn jouw kwaliteiten?
“Ik ben een échte ondernemer. Ik bedenk alle plannen, strategieën enz. Mijn man, die nu ook actief is in het bedrijf, is taakgerichter. Als je hem een to-do lijstje geeft, is die aan het eind van de dag klaar. Bij mij zijn er aan het eind van de dag extra punten bijgekomen. Op het begin botsten onze kwaliteiten wel eens, maar nu vult dat elkaar juist aan.”


Zijn er mensen in jouw omgeving die je weleens gebruikt om te spiegelen?
“Mijn vader is wel echt de belangrijkste daarin. Verder heb ik een vriendin, die ook ondernemer is. Regelmatig lopen we samen een rondje en bespreken we allerlei zaken met betrekking tot het ondernemerschap. Verder haal ik veel uit sport. Er zijn veel lessen in de sport, waarvan je als ondernemer ook wat kan leren. Zo zei Jac Orie, schaatscoach, ooit: ‘Als je wilt pieken, moet je rusten’. Dat geldt voor ondernemers ook. Je kunt altijd hard willen werken, belangrijk is dat je ook rust neemt en ruimte maakt om na te denken over de toekomst. Daarnaast zijn eigenschappen zoals doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en zelfdiscipline belangrijk voor zowel topsporters als ondernemers.”


Tenslotte, met wie zou jij nog aan de keukentafel willen zitten?
“Dat zou met Frits van Eerd zijn, van de Jumbo. Als je het dan hebt over sport.. hij combineert het zakelijke met sponsoring van topsporters. Dat vind ik mooi. Je bouwt aan je eigen successen, maar ook aan die van anderen.”[n]

Naam: 

Melissa Buijens

Leeftijd:

35 jaar

Bedrijf:

Zandcompleet.nl

Getrouwd:

Met Bouke

Kinderen:

Ize (7)

Feline en Vieve (4)

Hobby: 

“Triatlon! Gemiddeld train ik tien uur per week. Lopen en fietsen doe ik vanuit huis; zwemmen in Dordrecht in het zwembad of in open water. Vroeger reed ik fanatiek paard, toen mijn paard met pensioen ging én ik zwanger raakte van een tweeling, ben ik op zoek gegaan naar iets nieuws; -ik zat in bad en dacht toen, ik ga triatlon doen! Mijn man zei, begin er nou niet aan, je kunt niet hardlopen, zwemmen en niet goed fietsen, maar ik deed het toch. Na vele trainingsuren heb ik vorige maand een halve triatlon gedaan in Maastricht.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief