Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Crisisnoodopvang vluchtelingen in sporthal De Vijfsprong in Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Sporthal De Vijfsprong in Rucphen wordt met ingang van 1 oktober voor maximaal 2,5 maand tijdelijk ingericht worden als crisisnoodopvang voor vluchtelingen. Dat heeft de Gemeente Rucphen vrijdagavond bekendgemaakt.

Landelijk zijn er onvoldoende reguliere opvangplekken voor vluchtelingen. Het Rijk heeft de veiligheidsregio’s opdracht gegeven om zorg te dragen voor de opvang van vluchtelingen. Veiligheidsregio Midden- en West Brabant (VRMWB) - waar Rucphen deel van uitmaakt - staat dus ook voor deze taak. Door het vrijmaken van sporthal De Vijfsprong pakt óók de Gemeente Rucphen zogezegd haar taak in de tijdelijke opvang van vluchtelingen.

Taak

Binnen de Veiligheidsregio werkt de Gemeente Rucphen nauw samen in het district De Markiezaten (Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht). In genoemd district moeten tot 1 januari 2023 circa 190 plaatsen crisisnoodopvang worden geregeld. Andere gemeenten uit het district zijn de Gemeente Rucphen reeds voorgegaan of zijn eveneens bezig met het inrichten van opvanglocaties. De Gemeente Rucphen heeft niet alleen de wettelijke taak voor huisvesting van statushouders, zo maakt zij duidelijk. Ook moet zij bijdragen aan de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Daarom wordt óók in de gemeente Rucphen tijdelijk een locatie voor crisisnoodopvang voor vluchtelingen worden ingericht.

Brief

“Vanaf 1 oktober tot uiterlijk medio december, dus voor maximaal 2,5 maand, zullen er ongeveer 75 mensen opgevangen worden in sporthal De Vijfsprong in de gemeente Rucphen,” vertelt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. Bewoners, bedrijven en verenigingen in de directe omgeving van de sporthal hebben vrijdag een brief met uitleg ontvangen van de Gemeente Rucphen. Bij crisisnoodopvang worden vluchtelingen voor een korte periode opgevangen. Noodopvang bestaat uit het bieden van een slaapvoorziening, sanitaire faciliteiten en eten. “De groep vluchtelingen die wij gaan opvangen, zullen tot uiterlijk medio december blijven,” zo benadrukt de Gemeente Rucphen. “Opvang op andere locaties in de gemeente Rucphen is niet aan de orde. De crisisnoodopvang zal enkel plaatsvinden in sporthal De Vijfsprong in Rucphen.”

Impact

De Gemeente Rucphen is inmiddels gestart met de voorbereidingen. Zo wordt de sporthal ingericht als crisisnoodopvanglocatie. Dit betekent dat er het nodige moet worden geregeld. Denk daarbij aan bedden, sanitaire voorzieningen, beveiliging en catering. De Gemeente Rucphen treft daarbij naar eigen zeggen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige en prettige wijze verloopt. “Uiteraard heeft de tijdelijke komst van een crisisnoodopvanglocatie impact op ons allemaal. We zijn er als gemeente verantwoordelijk voor deze situatie zo goed mogelijk te organiseren. Zowel voor de vluchtelingen als voor de omgeving,” besluit burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. 

Surf voor meer informatie naar www.rucphen.nl/crisisnoodopvang.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief