Afbeelding
Foto: Pixabay

Illegale vuurwerkhandel: drie jaar cel geëist tegen Willebrorder

Door: Addo Sprangers Algemeen

SINT WILLEBRORD - Het Openbaar Ministerie (OM) eist drie jaar celstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, en een ontneming van 63.240 euro tegen een 25-jarige man uit Sint Willebrord voor illegale vuurwerkhandel. In een vijftal zaken verwijt het OM de man invoer, handel en opslag van een enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk.

Op verschillende plaatsen in Nederland vinden illegale praktijken plaats rondom de invoer, handel en opslag van zwaar vuurwerk. “Gelet op de hoeveelheid die de politie heeft onderschept is het aannemelijk dat de verdachte een van de grootste verkopers van illegaal vuurwerk in Nederland is,” aldus de officier van justitie.

Amateuristisch

Volgens het OM heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan het voorhanden hebben, opslaan, invoeren en ter beschikking stellen van illegaal vuurwerk. Het OM spreekt van ‘een waanzinnig grote hoeveelheid professioneel en gevaarlijk vuurwerk die is aangetroffen in een boerenloods, in een woning, in een kelderbox en in voertuigen’. In totaal is er 28.201 stuks vuurwerk in beslag genomen met een geschatte waarde van 83.696,25 euro. “Door zeer grote hoeveelheden illegaal vuurwerk op te slaan is ook de algemene veiligheid van personen en goederen ernstig in gevaar gebracht,”zo stelt de officier van justitie. “De amateuristische wijze van het vervoer in een gehuurde bus (die kennelijk door het gewicht door zijn vering is gegaan), de opslag in een boerenloods (ruim 1.000 kilogram), in een garage in een woonwijk en in zijn eigen woning, had fatale gevolgen kunnen hebben. Als één stuk vuurwerk afgaat dan kan de gehele partij exploderen. Daarmee heeft de verdachte een waanzinnig groot risico genomen. Voor zichzelf, maar ook voor anderen die daar niet voor hebben gekozen.” De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief