Wethouder Laura Matthijssen: 'Het RIVM is heel enthousiast over onze medewerking'
Wethouder Laura Matthijssen: 'Het RIVM is heel enthousiast over onze medewerking' Foto: Corine Roks

Gemeente Rucphen start pilot om mensen vitaal te houden

Door: Corine Roks Algemeen

RUCPHEN - In Dorpshuis Agora in Rucphen vindt op zaterdag 1 oktober een informatiemiddag plaats met als thema ‘Vitaal en zelfstandig, hoe doet u dat?’. Deze middag is onderdeel van een pilot van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met als doel mensen/ ouderen vitaal te houden.

Tijdens deze middag komen zaken aan bod als het voorkomen van een val, beweegadvies en tips voor de woning. Lokale partijen zijn hierbij present. Om 14.00 uur opent wethouder Laura Matthijssen de informatiemiddag die bedoeld is voor senioren en belangstellenden. “De gemeente Rucphen is door de RIVM uitgekozen om van start te gaan met deze pilot. Deze heeft ten doel mensen vitaal te houden maar ook realistisch. Ouderen overschatten zichzelf te vaak waardoor zij bijvoorbeeld ten val komen,” waarbij de wethouder het voorbeeld van de elektrische fiets aanhaalt. “Bezoekers kunnen deze middag kiezen voor een proefles balanstraining onder leiding van valpreventiedocent Conny de Vries van Veiligheid.nl. Ook worden mensen geïnformeerd wat de gevolgen van een val kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan complicaties en eenzaamheid.”

Traplift

Een andere partij tijdens deze middag is fysiopraktijk Dynamico. “Met een klein circuitje, valmat en beweegadvies. Partner ‘Huis van Morgen’ laat mensen kennis maken met slimme zorginnovaties als hulpmiddelen om naar het toilet te gaan en alternatieven voor de traplift. In de praktijk blijkt dat ouderen een traplift best eng vinden,” aldus de wethouder. Thuiszorg West- Brabant is deze middag eveneens aanwezig. Hier kunnen bezoekers hun bloedsuiker laten testen en bloeddruk laten opmeten. Timmermans Medicare geeft voorlichting over aanpassingen in huis en Van Meer Schoenen over het belang van goed schoeisel. Verder geeft de buurtcoach balanstips, en bij de stand van de apotheek wordt uitgelegd hoe om te gaan met medicijnen. “Ook is er een mantelzorgpunt met informatie voor de mantelzorger. In de gemeente Rucphen zijn maar liefst 800 mantelzorgers actief,” vult de wethouder aan. Kruiswerk toont de verschillende hulpmiddelen als krukken, matjes en po.

Preventief

Wethouder Laura Matthijssen: “De pilot duurt een jaar en deze middag is feitelijk de kick-off hiervan. Het vervolg is het benaderen van bijvoorbeeld de KBO’s en SKW’s. We zien graag dat deze partijen cursussen en bewegingsuurtjes op touw zetten. Dit alles om mensen te laten bewegen en daarmee vitaal te houden. Een preventief beleid dat helpt bij de ingeslagen weg van de overheid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De Gemeente Rucphen stelt geld beschikbaar om dit soort activiteiten uit te rollen. Ook wordt vaak een deel vergoed door de zorgverzekering van de cursist.”

Vrije inloop

Tot slot: “Het RIVM is heel enthousiast over onze medewerking. Eigenlijk is het een pilot die al twee jaar op zich laat wachten, de pandemie zorgde voor vertraging. Wij hopen op 1 oktober vele belangstellenden te mogen verwelkomen. De middag duurt tot 16.00 uur en is op basis van vrije inloop. De koffie en thee staan klaar.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief