Foto: Fred Schuch

Voormalig profwielrenner Kees Haast overleden

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Voormalig profwielrenner Kees Haast is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. De uit Rijsbergen afkomstige renner ging de geschiedenis in als 'de man die de Tour had kunnen winnen, maar hem niet won'.


Rijsbergen een echt wielerdorp? De vraag stellen is hem beantwoorden. Geen ander dorp bracht immers elf profs voort die zó hun stempel op de wielersport drukten. Eén van die profwielrenners was Kees Haast, wiens voornaam ook regelmatig als Cees wordt geschreven. Een man die wel een boek waard is, zo bedacht de Bredase schrijver John van Ierland enkele jaren terug. Hij voegde de daad bij het woord. Eind 2016 was het resultaat daar en vond de officiële presentatie van het boek met de titel 'Vader, ik wor koereur!' plaats. In Rijsbergen gebeurde dat via een door Stichting Wielerdorp Rijsbergen volledig aan Kees Haast gewijde avond in De Harmoniezaal van café Marktzicht.

Rijsbergen

Kees Haast groeide op aan de Hoefstraat in Rijsbergen. Hier zette hij zijn eerste schreden op het pad van de wielersport. Later belandde hij bij de profs, waar hij achtereenvolgens de ploegen Televizier (1964-1965), Televizier-Batavus (1966-1967), BIC (1968) en Willem II-Gazelle (1969) diende. Hij deed mee aan de Tour de France (vijf keer), de Ronde van Italië (één keer) en de Ronde van Spanje (vier keer). Met de voorzitter van zijn supportersvereniging, Piet Buijs, begon Kees Haast na zijn profcarrière een drankenhandel met de naam 'De Mannekes van Plezier'. Daarnaast werkte hij als buizensteller in de wegenbouw, waarbij hij ervoor zorgde dat de rioleringsbuizen goed op elkaar aansloten. Kees Haast is de wielersport altijd een warm hart blijven toedragen. Hij volgde niet alleen de grote koersen nog altijd nauwgezet, ook was hij een graag geziene gast bij wielercriteria in de regio. Dat geldt eveneens voor de activiteiten van Stichting Wielerdorp Rijsbergen. Hij was inmiddels alweer jarenlang woonachtig in Rucphen, samen met zijn levenspartner Wilma met wie hij al meer dan dertig jaar samen was. Een half jaar geleden werd Kees Haast ziek en ging zijn gezondheid snel achteruit. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Ervaren administrateur

Steenbergen

Schoonmakers m/v

Tholen

Chauffeurs

Hooge Zwaluwe

Monteur

Roosendaal

Kapper m/v

Oudenbosch

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief