Rudi Lubbers vertelt in 'Andere Tijden Sport' over zijn leven in  Bulgarije.
Rudi Lubbers vertelt in 'Andere Tijden Sport' over zijn leven in Bulgarije. (Foto: screenshot Andere Tijden Sport)

'Hulp aan Rudi Lubbers in stroomversnelling'

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Het gaat goed met Rudi Lubbers en zijn partner Ria. Er wordt met man en macht gewerkt aan hun terugkeer naar Nederland. Dat meldt oud-wielrenner Rini Wagtmans uit Sint Willebrord, die de hulp aan de Nederlandse bokslegende coördineert.


Waarschijnlijk deze week nog keert de 73-jarige Rudi Lubbers als eerste terug. "Het is op dit moment wachten op een paspoort, een uitreisvisum en een 'go' van de dokter", vertelt Wagtmans die daarbij de inspanningen van de Nederlandse ambassade roemt.

Longontsteking

De voorbije week kwam de hulp aan het in Bulgarije in erbarmelijke omstandigheden levende koppel in een stroomversnelling terecht. En misschien maar net op tijd ook. Ria werd met een longontsteking met spoed opgenomen in een Bulgaars ziekenhuis, waar zij zelfs enige tijd op de intensive care lag. Als haar gezondheid het toelaat, zal ook Ria naar Nederland worden gerepatrieerd en worden herenigd met Rudi. Daar zal het koppel vervolgens door een klein team worden geholpen bij het weer op de rails krijgen van hun levens.

Geld

De financiële middelen daartoe zijn al in ruime mate aanwezig. Via de door Rini Wagtmans gecoördineerde actie is er al een bedrag van zo'n 32.000 euro binnengehaald."En er lopen ook nog andere acties, waardoor we al gauw op zo'n 40.000 euro zullen uitkomen", verwacht hij. Toch zijn met geld alleen alle problemen zeker nog niet opgelost, zo maakt Rini Wagtmans duidelijk. "Er is heel veel nazorg nodig. Voor wat betreft huisvesting, sociale zorg, de toekomst, noem maar op."

Overleven

Die toekomst ziet er voor Rudi Lubbers en zijn partner in ieder geval alweer een stuk rooskleuriger uit dan pakweg anderhalve week geleden. Het programma Andere Tijden Sport toonde toen beelden van de armoedige omstandigheden waarin de voormalige bokser verkeerde in Bulgarije. Met flinke vorst en in een bus zonder verwarming vraagt Lubbers zich in de reportage af of hij op deze manier de winter wel gaat overleven.

Duizenden reacties

De uitzending maakte veel los onder de kijkers van het programma. Oud-wielrenner Rini Wagtmans uit Sint Willebrord, die zich al eens eerder over de oud-bokser ontfermde, werd door de programmamakers gevraagd om een hulpactie voor Rudi Lubbers te coördineren. "Ze kwamen bij mij terecht omdat ik me vroeger ook al heb beziggehouden met sportmensen die in de problemen waren geraakt. Ik heb er een paar uur over nagedacht en overlegd. Uiteindelijk heb ik besloten: 'Ik moet het toch maar doen'. Als een mens in nood is, moet je helpen. Of het nu Lubbers is of iemand die met autopech langs de kant van de weg staat." Het leverde Wagtmans duizenden reacties op van mensen die graag de helpende hand wilden bieden.

Gevierd bokser

De hoofdpersoon in het hele verhaal, Rudi Lubbers, kan op z'n minst als onfortuinlijk worden omschreven. Ooit was hij een gevierd bokser. Hij won meerdere nationale titels in zowel het halfzwaargewicht als het zwaargewicht en vertegenwoordigde Nederland twee keer op de Olympische Spelen, in 1964 en 1968. Als prof ging hij in 1973 het gevecht om de Europese titel in het zwaargewicht aan tegen de Brits-Australische Joe Bugner. In Londen verloor hij die partij echter op punten

Muhammed Ali

Twee jaar later beproefde Rudi Lubbers zijn geluk in een Europees titelgevecht in het halfzwaargewicht. In Turijn werd hij door zijn Italiaanse tegenstander Domenico Adinolfi echter knock-out geslagen in de tweede ronde. Lubbers' meest memorabele partij echter was die tegen de grote Muhammed Ali. In Jakarta in Indonesië bleef Rudi Lubbers twaalf ronden lang overeind tegen de Amerikaanse bokslegende, om uiteindelijk op punten te verliezen.

Ander beeld

Via het programma Andere Tijden Sport kregen de sportliefhebbers, 46 jaar later, een heel ander beeld van Lubbers te zien. Ver van huis, een hard bestaan leidend in Bulgarije. Hij werd in 1986 in Portugal veroordeeld voor drugssmokkel en zat jaren in de gevangenis. Zelf echter heeft Rudi Lubbers de beschuldigingen altijd ontkend. In de uitzending van Andere Tijden Sport zei hij Nederland de rug te hebben toegekeerd omdat hij hier niet beschimpt wil worden als drugshandelaar. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief