Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Carnavalsoptocht Zegge: van wagens naar voorbijtrekkende acts

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZEGGE - Aan tafel met Toon Oomen, Jan van Overveld en Carel Hubers brengt creativiteit, samenwerking en allerlei anekdotes over het Zegse carnaval samen. Ieder van hen is op eigen wijze creatief geweest, maar nadat ze gestopt zijn als actieve bouwers en ontwerper, zijn de contacten gebleven.

In 1972 waren het de winkeliers op Zegge die het initiatief namen om Jan van Overveld te vragen een carnavalswagen te bouwen voor de optocht. Omdat veel winkeliers lid waren van de carnavalsstichting, was dat een logische vraag.

Ontstaan

"Het eerste jaar bouwden we iets rond en op een pick-up busje. Met de beperkte middelen die er waren, had de optocht in Zegge zijn eerste carnavalswagen", weet Van Overveld zich nog goed te herinneren. "Nadat we zo drie jaar hadden gewerkt, veranderde de aanpak met de komst van Carel Hubers in ons dorp", vervolgt hij. "De aanpak werd gewoon professioneler".

Ontwerp

De uit Indonesië afkomstige Carel Hubers werkte als ontwerper bij Van der Meer meubelen in Rucphen. "Dankzij de vriendschap tussen mijn baas en burgemeester Alberts kreeg ik een huisje in Zegge", weet de ontwerper nog. "Ik verdiende in Indonesië mijn geld met het maken van tekeningen, en ontwierp nu dus meubelen. Omdat men die creativiteit met carnaval goed kon gebruiken, werd ik gevraagd om een echte carnavalswagen te ontwerpen". Vanaf dat moment had Zegge een echte optocht.

Deelnemers

Toon Oomen wijst op het belang van de wijkverenigingen die mee gingen doen. "De wijken Meulenkwartier, Boerkesput, Laatkommers, Josephwijk en Noordhoek hadden allemaal een wijkvereniging die zelf ook aan de slag gingen". En hij vervolgt: "Ook de wijkverenigingen kwamen Hubers vragen om een ontwerp voor hun wagen te maken, waardoor Zegge een echte optocht kreeg". De bouwers van het eerste uur wilden geen kou lijden en daarom werden in de werkplaats bij Van Overveld delen van de wagen gebouwd die later in elkaar werden gezet.

KBO

Toen Oomen voorzitter van de KBO Zegge was, werd er besloten om als vereniging met een wagen mee te doen. "Dat gebeurde voor de eerste keer in 2005 en daar kwam negen jaar later een eind aan. "Dat had op de eerste plaats te maken met het vertrek van Jan van Meel uit Zegge. Bij hem bouwden wij altijd in zijn schuur, maar dat was niet de enige reden. Doordat we als bouwploeg allemaal 'op leeftijd' begonnen te raken, vonden we het ook wel goed zo".

Sociale contacten

De heren Van Overveld, Oomen en Hubers kijken met erg veel plezier terug op de creatieve tijd die achter hen ligt. Van Overveld daarover: "Maar als we eerlijk zijn vonden en vinden we het sociale contact met elkaar veel belangrijker. Met een lekkere bak koffie praten we elkaar regelmatig bij en dan passeren er tal van anekdotes uit het verleden". Carel Hubers en Toon Oomen zijn nog steeds betrokken bij de carnaval. "Ik ontwerp al 39 jaar de voorpagina en kleurplaat voor de jeugd in de carnavalskrant", geeft de bescheiden Hubers aan. En ook Oomen is nog steeds actief bij de redactie van de carnavalskrant en het gebruik van de juiste Brabantse spelling, zoals dat met een aantal dorpen uit de omgeving is afgesproken.

BIJDRAGE RENÉ BRUIJNINCX

Grasduinersdurp maakt zich ook dit jaar weer op voor een keigezellig carnavalsfeest. FOTO RENÉ BRUIJNINCX


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief