Afbeelding
Foto: Edwin Brosens

Sprundelse fotograaf ontdekt nieuwe sluipwesp op Oude Buisse Heide

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ACHTMAAL - De sluipwesp 'Javra opica' is voor het eerst in Nederland ontdekt. Dankzij het scherpe oog van Edwin Brosens uit Sprundel is dit insect op landgoed de Oude Buisse Heide van Natuurmonumenten gevonden. De Javraopica is tot nu toe alleen nog maar in Italië en Duitsland waargenomen.

"Dit soort vondsten zijn een graadmeter voor de kwaliteit in een natuurgebied", vertelt Brosens. "Dan weet je dat de omgeving bijzonder genoeg is voor niet veelvoorkomende insecten". Waarom deze specifieke sluipwesp nu op de Oude Buisse Heide (Achtmaal, Zundert) te vinden is, moet nog onderzocht worden. "Vaak zie je dat zo'n soort van oudsher al aanwezig was, maar door een tekort aan voedsel of leefgebied is weggetrokken. Het is dus heel positief dat we de Javra opica weer zien".

Evenwicht

Ongeveer een kwart van alle insecten die in Nederland voorkomen, zijn sluipwespen. Dit vliegende insect kan haar eieren in andere insecten leggen. Meestal legt het vrouwtje met haar lange legbuis een eitje in een rups of larve van het insect. Wanneer deze rups of larve is volgroeid, eet de sluipwesp zijn 'gastheer' van binnenuit op. Het klinkt morbide, maar voor de natuur is het erg nuttig. Zo ontstaat er een natuurlijk evenwicht.

Gespecialiseerd

Edwin Brosens is als gepassioneerd beroepsfotograaf al heel zijn leven geïnteresseerd in de insectenwereld. Hij heeft zich de afgelopen zes jaar gespecialiseerd in sluipwespen en doet daarin wetenschappelijk onderzoek. Zijn collectie bestaat momenteel uit 10.000 sluipwespen. Brosens heeft Martin Schwartz van het 'Oberösterreichische Landesmuseen Austria' laten kijken naar zijn vondst. Schwartz is de enige ter wereld die gespecialiseerd is in deze groep sluipwespen. Hij heeft bevestigd dat de sluipwesp uit de Oude Buisse Heide een Javra optica is.

Veldonderzoek

Brosens: "Als we voldoende financiering vinden, kunnen we wetenschappelijk onderzoek doen om meer te weten te komen over de Javra optica. Daarnaast doet Natuurmonumenten samen met vrijwilligers verder veldonderzoek. Er zitten namelijk nog meer buitengewone insecten op de Oude Buisse Heide. Zo hebben we laatst de Rhyssa persuasoria sluipwesp ontdekt die op de houtwesp zit, dat zijn ook twee bijzondere insecten".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief