Foto: Pixabay

Twee AED's gestolen in Sprundel

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - In het weekend van 15 en 16 juni zijn opnieuw twee AED's in Sprundel gestolen, zo meldt de Gemeente Sprundel. Burgemeester Marjolein van Meer Mohr noemt de diefstal 'onacceptabel'. 


"Mensenlevens worden hierdoor onnodig in gevaar gebracht. Het is verschrikkelijk dat er opnieuw een AED gestolen is" zo stelt de burgemeester. "Wij zien het belang in van snel inzetbare AED's, die bij hartfalen voor het slachtoffer het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Wie haalt het nu in zijn hoofd deze van levensbelang zijnde apparaten te ontvreemden?" zo vraagt burgemeester Van der Meer Mohr zich af.

Aangifte

Al eerder werden er AED's ontvreemd. Eind november 2018 werden er vijf AED's ontvreemd in de gemeente Rucphen: twee in Schijf, twee in Rucphen en één in Sprundel. Vier van deze AED's zijn later overigens teruggevonden.  Gemeente Rucphen heeft inmiddels aangifte gedaan van de ontvreemding.  Daarbij roept de zij inwoners die mogelijk iets verdachts hebben gezien op om hiervan melding te maken bij de politie of de Gemeente Rucphen.

Dekkend netwerk

De gemeente Rucphen heeft in alle kernen sinds 2011 een dekkend netwerk met ruim 35 AED's (Automatische Externe Defibrillator). Het is van levensbelang om voldoende AED's in de buurt te hebben. Twee dienstauto's van Handhaving zijn recent voorzien van een extra AED. Op deze manier dragen de medewerkers extra bij aan de veiligheid in de omgeving. "In de praktijk is gebleken dat onze dienstvoertuigen soms eerder ter plekke zijn bij een calamiteit dan de hulpdiensten", aldus burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.  Het komt regelmatig voor dat medewerkers van de Gemeente Rucphen, vooral de handhavers, betrokken zijn bij een reanimatie. Tijdens deze reanimaties bleek dat het soms onnodig veel tijd kost om ook een AED ter plekke te krijgen. Mede daarom nam de gemeente het besluit om de twee surveillancevoertuigen van handhaving te voorzien van AED's.

Rucphen Heartsafe

Heartsafe is een netwerk van goed geschoolde, geregistreerde vrijwilligers (waaronder nu ook de handhavers) en voldoende beschikbare AED's. Wanneer de meldkamer van 112 een vermoeden van een circulatiestilstand heeft, alarmeert de meldkamer de hulpdiensten en tegelijkertijd vrijwilligers die in de buurt van het slachtoffer wonen en/of werken. Deze vrijwilligers ontvangen een bericht via de app van hartslag.nu met daarin de locatie van het slachtoffer en/of de plek van de dichtstbijzijnde AED die opgehaald moet worden. De AED kan vervolgens met een stroomstoot de hartcirculatie weer proberen te herstellen. Deze alarmering werkt 24 uur; dag en nacht.  

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief