Foto: Addo Sprangers

Willibrorduskerk klaar voor opknapbeurt torenspits

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Na de bouwvakvakantie zal het rond de Willibrorduskerk in Sint Willebrord gonzen van de activiteiten. Er wordt dan namelijk eindelijk een begin gemaakt met de opknapbeurt van de torenspits van de kerk. "Als de klus straks is geklaard, kan de toren er zeker weer 25 jaar tegenaan", voorspelt Corrie Maas die namens het parochiebestuur de rol van bouwcoördinator vervult.


Dat bestuur is al jaren druk bezig met de voorbereidingen op het karwei. Dat het startsein nu in zicht komt, doet Maas naar eigen zeggen veel deugd. "Wachten is eigenlijk geen optie meer. De torenspits is helemaal verrot. Bij regen loopt het water gewoon naar binnen."

Uitdaging

Voor de hele klus zijn in totaal zo'n twintig weken zijn uitgetrokken. Het is een behoorlijke uitdaging, zo maakt Corrie Maas duidelijk. "Het is een hele klus om zo hoog te kunnen komen. De toren staat midden op de kerk. Je kunt er van de zijkanten bijna niet bij. De hele kerk wordt straks dan ook ingepakt met steigers."

Omvangrijke klus

Een aantal bedrijven dat is gespecialiseerd in het renoveren van kerkgebouwen is voor de klus ingehuurd. Het omhullende bouwsel van steigers moet ervoor zorgen dat de werklieden van deze bedrijven straks handen en voeten kunnen geven aan de klus. Die is omvangrijk te noemen. Zo moeten de deuren en luiken van de 45 meter hoge spits worden geschilderd en krijgen de muren en het metselwerk een reinigingsbeurt. Ook het aanwezige glas in lood wordt onder handen genomen. Dat geldt eveneens voor de haan op de torenspits die er voor dat doel tijdelijk moet worden afgehaald. Verder wordt ook het karakteristieke uurwerk tijdelijk verwijderd zodat het kan worden voorzien van led-verlichting.

Prijskaartje

Aan de operatie hangt een fiks prijskaartje, want met de hele klus is een bedrag van zo'n vijf ton gemoeid. "Onder de noemer 'Wij dragen een steentje bij' hebben we de voorbije jaren een inzamelingsactie gehouden vanuit de hoop dat veel Willebrorders hieraan zouden meedoen", vertelt Corrie Maas. "Die hoop is uitgekomen. Zo hield de Motorclub V Twin Bikers een aantal keren een speciale motortoertocht, riep bakker Marcel Kas een speciale worstenbroodjesactie in het leven en zetten leerlingen van de Maria Goretti- en Willibrordusschool hun schouders onder een vastenactie. Allemaal acties waarvan de opbrengsten waren bestemd voor de opknapbeurt van de spits van de Willibrorduskerk."

Goedgekeurd

"Hiernaast ontvingen we donaties van ondernemers en parochianen", vervolgt hij. "Al met al leverde al die steun ongeveer een ton op. Verder ontvingen we via de Monumentenwacht 160.000 euro subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De rest van het geld is afkomstig uit legaten. In principe is het hele project goedgekeurd. Formeel moet het Bisdom van Breda nog een machtiging afgeven dat de verzamelde gelden mogen worden besteed aan de opknapbeurt. Zoals gezegd gaan we na de bouwvakvakantie van start. Als alles meezit, zijn we nog vóór Kerstmis klaar. De toren moet er dan zeker weer 25 jaar tegen kunnen."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief