Foto: René Bruijnincx

Toon van Peer en Cor Heeren vieren 60-jarig huwelijksjubileum

  Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - Toon en Cor van Peer-Heeren trouwden op 17 juli 1959 in Rucphen voor de wet en op 25 juli voor de kerk. Het wettelijk huwelijk geldt als de officiële datum, zodat locoburgemeester Corné Lazeroms het echtpaar afgelopen woensdag een bloemetje en de gelukwensen kwam aanbieden.


In gesprek met Toon en Cor blijkt dat ze nog midden in het leven staan en samen een arbeidzaam leven achter de rug hebben. Dat het niet altijd even gemakkelijk was klinkt in hun verhalen door, maar de standvastigheid waarmee ze hun kinderen grootbrachten was de basis voor het gezin.

Oorlog

Beide echtelieden zijn geboren en getogen in Sint Willebrord en zijn daar ook altijd blijven wonen. "De oorlog hebben we bewust meegemaakt", vertelt Toon. "Mijn vader is na de oorlog overleden toen hij een granaat demonteerde en deze ontplofte. Mijn moeder verloor daarbij een been", vult Cor haar echtgenoot aan. Vlak na de oorlog werd er naar munitie gezocht, omdat je het koper kon verkopen. "Iedereen probeerde op zijn manier een inkomen te verwerven". Nadat Cor en Toon de lagere school hadden doorlopen, gingen ze aan het werk. "Ik heb bij de Red Band in Roosendaal, de Conserven in Zundert en de Diamantslijperij in Rucphen gewerkt", weet Cor nog. "Omdat mijn vader motor reed en ikzelf daar ook erg in geïnteresseerd was, ging ik in de garage van Van der Smissen aan de slag. Door zelf technische boeken te bestuderen en er heel goed rond te kijken, leerde ik het vak van monteur", zegt Toon daarover.

Kermis

"Wij ontmoetten elkaar in 1958 op de kermis in Etten-Leur. Omdat het ook kermis in Zundert was, zijn we daar op mijn motor naartoe gereden", vertelt Toon enthousiast. "Vanaf dat moment hadden we verkering, en ben ik me gewoon bij Cor thuis voor gaan stellen". De motor van Cor liep als een rode draad in hun leven. Cor verklaart dat:"Mijn vader was een fanatiek motorrijder, en ik heb dat weer overgedragen aan mijn beide zoons Connie en Dennis. Met name Dennis heeft lang geracet en is zelfs in België kampioen geworden".

Gezin

Cor en Toon gingen eerst bij de moeder van Cor inwonen en stichtten een eigen gezin. "We hebben twee zonen en twee dochters, Connie, Dennis, Coby en Wilma. Inmiddels zijn daar zes kleinkinderen en negen achterkleinkinderen aan toegevoegd, zodat we trots zijn op dat prachtig gezin", vertelt Cor. "En omdat we altijd met de kinderen bezig zijn geweest, ze hebben laten sporten en alle gelegenheid hebben geboden om zich te ontwikkelen, kunnen we zeggen dat we erg met ze geboft hebben", voegt ze nog toe. Tijdens het gesprek laat ze zich ook een aantal keren ontvallen dat je aan de kinderen vaak kunt zien hoe hun ouders zijn. "Opvoeden wordt beloond", is de samenvatting van hun levensvisie.

Ruimte

"Zolang met elkaar getrouwd zijn kan alleen als je echt van elkaar houdt en elkaar de ruimte geeft om de dingen te doen die de ander belangrijk vindt", vatten de echtelieden hun 60-jarig huwelijk samen. "We hebben samen ieder op eigen wijze voor ons gezin gezorgd. Toon door hard te werken en geld te verdienen en ik door er thuis voor de kinderen te zijn en alle huishoudelijke klussen te doen. Van schoonmaak tot schilderen en behangen", vat Cor samen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief