Foto: Charles van Campenhout
FOTOALBUM

Vikings veroveren Zundert

  Algemeen,Nieuws

SCHIJF - Buurtschap Tiggelaar heeft zondag in Zundert het Bloemencorso 2019 gewonnen. Met 634 punten wist het buurtschap zijn concurrenten voor te blijven met de wagen Vikings. De ontwerpers, bouwers en leden van het buurtschap waren uitzinnig van vreugde en de tranen vloeiden. De eerste corsojubel ooit op de nieuwe locatie was daarmee een feit. En daar waren een paar duizend toeschouwers op deze nieuwe locatie getuige van.


Het buurtschap ontving zowel de winnende beker als de 3e Publieksprijs. De tweede plaats op de ranglijst van de vakjury, de 1e Publieksprijs en een Pluim, kwamen in handen van buurtschap Klein-Zundertse Heikant dat vorig jaar nog als laatste eindigde. Zij zijn nu weer van de Rode Lantaarn verlost. Buurtschap Markt eindigde met de wagen Ruis als derde terwijl buurtschap 't Stuk een Pluim en de 2e Publieksprijs ontving.

Nieuwe locatie

Voorafgaand aan de eerste doortocht bij het geheel voor het corso gerenoveerde Oranjeplein werd, precies op de plek waar de jubel zou gaan plaatsvinden, door de kersverse burgemeester Joyce Vermue en Jos Jochems, voorzitter van de Stichting Bloemencorso Zundert,  een prachtige dahlia onthuld die was ingelegd in de klinkers van de weg ter plekke. Menig inwoner van Zundert had zich al weken afgevraagd wat toch verborgen zat onder de platen die al die tijd op de weg lagen. Een aantal wist dat er een soort ster of zon was gemaakt, maar dat daarin de heraldieken van alle 20 buurtschappen waren ingelegd, dat wist niemand.

Lang wachten

Het was een spannende strijd en het publiek op de nieuwe locatie van de corsojubel moest veel geduld hebben tot het moment dat de winnende wagen voorbij kwam en mocht stoppen. Immers, in de voorgaande jaren vond de jubel voor het gemeentehuis plaats en nu zo'n 1.000 meter verderop. Hierdoor zou het jubelmoment ook een stuk later op de middag gaan vallen. De pauze tussen de eerste en tweede doorgang van de optocht kwam dan ook op zo'n anderhalf uur uit. Maar het weer werkte fantastisch mee waardoor het geen straf was om even te moeten wachten. De tijd werd gedood met een lekker drankje of een warme snack.

Meningen van het publiek

Ook dit jaar kwamen de meningen van het publiek lang niet altijd overeen met die van de vakjury. Er was vooral heel veel verbazing over het feit dat de Rode Lantaarn voor het buurtschap dat op de 20e en daarmee laatste plaats eindigde, naar de wagen Rimpels van buurtschap Laarheide ging. Bij het publiek oogstte deze wagen namelijk een groot applaus.  Iedereen was trots op de klassering van buurtschap Molenstraat. Dit buurtschap had het namelijk aangedurfd om zijn wagen Sokpoppen te laten ontwerpen door zes kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Ze werden hiervoor beloond met een prachtige vierde plaats. Wat waren de kids blij!

Nieuwe materialen

Ook dit jaar werden de dahlia's weer op nieuwe manieren gebruikt. Zo waren er dahlia's die al wat weggerot, verschroeid of opgedroogd waren omdat dat paste in het ontwerp van de wagen. En buurtschap Stuivezand gebruikte gevlochten riet om hun Bushmen vorm te geven. Het tikwerk op de wagen Van Kant van buurschap Veldstraat viel op omdat het heel bijzondere patronen bevatte die waren aangebracht op het ijzervlechtwerk dat de zwarte mantel van de beul  vormde.

Muziekkorpsen

Traditiegetrouw werd de corsostoet na elke drie wagens onderbroken door een Trompetterkorps, Showband of andersoortig muziekkorps. Allen gaven ze een geweldige show weg. Een opvallende muziekgroep was de Bicycle showband Crescendo uit Groningen. De leden daarvan konden fietsen en blazen of trommelen tegelijk. Zou dat eigenlijk wel mogen nu we op de fiets niets eens meer met onze mobiele telefoon in de hand mogen rijden?

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief