Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Pop-up store Veilig Wonen zorgt voor stukje bewustwording

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Brand in je woning? Je kunt het maar beter zien te voorkomen. Via de vorige week maandag in het Rucphense gemeentehuis ingerichte pop-up store Veilig Wonen wordt bezoekers belangrijke voorlichting gegeven.

"Echt storm loopt het niet", weet Jos Loos, medewerker risicobeheersing van de Brandweer Midden- en West-Brabant, een van de participerende partijen in het project. Al heeft dat volgens hem alles te maken met de locatie. "Hier zijn weinig passanten. In het centrum van een dorp of stad bereik je al snel het winkelende publiek". Desondanks stond de teller eind vorige week al op zo'n honderd bezoekers. Een aantal dat door het bezoek van enkele klassen basisscholieren afgelopen maandag inmiddels flink is opgeschroefd. Toch is iedere persoon die weer wat wijzer wordt van zijn tips meegenomen, vindt Jos Loos. "Hier laten we zien wat een brand kan aanrichten én wat je kunt doen om brand te voorkomen. Het zien van risico's werkt beter dan een folder of het houden van een praatje".

Tips

Al volgt uit zijn mond de ene na de andere tip. "Een laptop op bed, aan elkaar doorgelaste stekkerdozen, telefoonopladers die in het stopcontact blijven zitten: het zijn zaken waar je echt alert op moet zijn, je hebt zó kortsluiting of brand. Mensen onderschatten de gevaren. Neem het ontbreken van koolmonoxidemelders. 'Mijn cv-ketel is nieuw en wordt elk jaar onderhouden', zegt men dan. "Mij kan niets gebeuren'. Dat kan dus wél. Met de materialen die tegenwoordig worden gebruikt staat een woonkamer binnen drie minuten in lichterlaaie. De brandweer is in principe dus altijd te laat, ook al staat de brandweerwagen binnen zes minuten na de melding voor de deur. Het liefst zou je er op iedere hoek van de straat eentje hebben willen staan, maar dat is niet realistisch. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid". Meer weten? De pop-up store is er nog tot en met komende vrijdag.








Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief