V.l.n.r. Melloney Suijkerbuijk (Gemeente Rucphen), Adrie van Meel (Buurtpreventie Sint Willebrord), burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en Fred van Opstal (wijkagent Sint Willebrord).
V.l.n.r. Melloney Suijkerbuijk (Gemeente Rucphen), Adrie van Meel (Buurtpreventie Sint Willebrord), burgemeester Marjolein van der Meer Mohr en Fred van Opstal (wijkagent Sint Willebrord). Foto: Addo Sprangers

Fenomeen buurtpreventie is inmiddels stevig geworteld in gemeente Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - Een veilige buurt is een zaak van iedereen. Die boodschap is in de gemeente Rucphen meer dan warm ontvangen. In alle vijf dorpskernen is jaren geleden al het fenomeen buurtpreventie hartelijk omarmd. "Inwoners voelen zich betrokken bij een schone, veilige en leefbare buurt", weet burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.

Buurtpreventie is stevig geworteld in de gemeente Rucphen. In 2011 al ging het eerste buurtpreventieteam van start in Sprundel. Twee jaar later volgden Zegge en Rucphen, waarna in 2014 ook Schijf en Sint Willebrord aan de slag gingen met een eigen buurtpreventieteam. Sinds hun oprichting zijn de verschillende teams, waarin naast buurtbewoners buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) van de Gemeente Rucphen, wijkagenten en woningbouwcorporatie Thuisvester participeren, volop actief. Steevast gehuld in de herkenbare gele hesjes.

Bewustwording

Buurtpreventie komt min of meer voort uit de activiteiten die eerder in de gemeente werden ontplooid met betrekking tot het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). "Zo was er op enig moment sprake van veel kleine inbraken in schuurtjes", vertelt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. "Met de verlichting van achterommetjes werd daar door Thuisvester op geanticipeerd. Hierbij rees bij bewoners ook de vraag wat zij zelf aan maatregelen zouden kunnen treffen. Denk bijvoorbeeld aan het ervoor zorgen dat vuilnisbakken niet als opstapje kunnen worden gebruikt. Er ontstond een bewustwording dat we met elkaar de buurt veiliger kunnen krijgen. Iedereen kent zijn eigen buurt immers het beste". Het resultaat van die bewustwording was de (verdere) ontwikkeling van de huidige buurtpreventiegroepen, gevolgd door de komst WhatsApp-groepen (voor het melden van verdachte situaties) en de BuitenBeter App (voor het melden van bijvoorbeeld losliggende stoeptegels, gedumpte vuilniszakken of defecte lantaarnpalen).

Alertheid

"Het mooie aan buurtpreventie is dat iedere keren het op zijn eigen manier opzet", vindt Fred van Opstal, wijkagent van Sint Willebrord. "Het komt vanuit de burgers zelf. En omdat er niet in vaste schema's wordt gelopen, blijft meedoen aan buurtpreventie voor de deelnemers laagdrempelig. Als politie geven we tips. Zo is het niet verstandig om alleen op pad te gaan. In tweetallen heb je altijd back-up. Daar moet je dus wel voor zorgen. Ingrijpen moet je echter aan de politie overlaten." Volgens hem werkt buurtpreventie in 'zijn' dorp prima. "Al is er bij bijvoorbeeld woninginbraken altijd sprake van een golfbeweging. Het is echter goed dat de alertheid bij de inwoners nu tussen de oren zit."

Gezien

Alert zijn betekent volgens hem echter niet dat alles en iedereen meteen verdacht is. Van Opstal: "Een vreemde wagen in de wijk betekent niet meteen dat er inbrekers actief zijn. Iemand kan ook ergens op visite zijn. Iemand vriendelijk aanspreken op straat kan vaak al voldoende zijn: 'Kan ik u misschien helpen? Zoekt u iemand?' Is er niks aan de hand, dan heb je inderdaad iemand geholpen. Iemand die iets kwaads in de zin heeft, verkent een buurt. Door hem aan te spreken, is hij gezien en zal hij waarschijnlijk snel van zijn plannen afzien".

Doeltreffend

Ook met het oog op een schone buurt kan het doeltreffend zijn om iemand aan te spreken, weet Adrie van Meel, vrijwillig coördinator Buurtpreventie Sint Willebrord en in het dagelijks leven als veiligheidskundige. "Al is de manier waarop wel bepalend. Zo heb ik zelf iemand eens een hondenpoepzakje geschonken nadat deze persoon de uitwerpselen van zijn hond niet opruimde. 'Als ik je morgen tegenkom zou het leuk zijn als je het óók opruimt', sprak ik hem vriendelijk toe. Dat helpt vaak het beste".

Overleg

Volgens Melloney Suijkerbuijk, juridisch adviseur veiligheid en handhaving van de Gemeente Rucphen, staan de buurtpreventieteams er niet alleen voor. "Drie keer per jaar is er een coördinatorenoverleg met alle coördinatoren, politie, Thuisvester en de Gemeente Rucphen. Daarnaast is er per kern drie keer per jaar overleg met alle leden. Daarbij worden ervaringen gedeeld en wordt geïnventariseerd wat er speelt en wat de behoeften zijn. De samenwerking verloopt prima". En dat laatste is, zo beamen alle betrokken partijen, wel zo belangrijk. De ketting is immers net zo sterk als de zwakste schakel.

Surf voor meer informatie naar https://www.rucphen.nl/Gemeentewinkel/Buurtpreventie-aanmelden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief