Ook voor de kinderen zijn er op zondag activiteiten. FOTO CORINE ROKS
Ook voor de kinderen zijn er op zondag activiteiten. FOTO CORINE ROKS

St. Jansfeesten: een weekend volop feest in Sprundel

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

SPRUNDEL – Sprundel staat in het weekend van vrijdag 22 tot zondag 24 juni weer in het teken van de St. Jansfeesten. Dat begint traditioneel met de inhuldiging van de deelnemers aan de Sprundelse wandelvierdaagse. Hoogtepunt van het feestweekend is de St. Jansmarkt op zondag in de St. Janstraat met tientallen kraampjes. "Er is weer van alles te beleven. De St. Jansfeesten zijn niet meer weg te denken", blikt Jac van Trijp van het organiserend comité alvast vooruit.

Wijkvereniging Achter de St. Jan organiseert van 18 tot 22 juni de wandelvierdaagse. Inschrijven kan vanaf 18.00 uur in buurthuis de Trapkes. Daarna vertrekt de stoet om 18.30 uur. Woensdag 20 juni is er een rustdag. De route van de vierdaagse bedraagt ongeveer vijf kilometer.

Bloemenhuldiging

De bloemenhuldiging volgt op vrijdag in het Buitenhof. "We maken er een echt feest van. De medaille-uitreiking vindt plaats op het Kloosterplein. Daarna is er een feest met optredens van de dansgroepen van Carmencita en Kim Bastiaansen. Voor de jeugd zijn er spelletjes met kruisboogschieten. Zo haken we in bij het 400-jarig jubileum van St. Baptist-gilde", geeft Van Trijp aan.

Feestavond

Feestband Drievoud zorgt samen met DJ Melvin zaterdagavond voor een feestavond. "Sinds een paar jaar staat er geen feesttent meer. We houden alle activiteiten in de open lucht. Wel staat er een podium", geeft Van Trijp aan. Het publiek gaf er namelijk duidelijk de voorkeur aan om zich buiten de tent te vermaken. Het festijn begint zaterdagavond om 20.00 uur. De volgende dag starten de St. Jansfeesten met een heilige mis. Voorgangers zijn dit jaar oud-Sprundelaar en priester Kees Jongeneelen en de Sprundelse pastor Ria van Oorschot. Bij goed weer vindt de mis buiten plaats op het Kloosterplein en anders in de St. Janskapel. De jubilerende St. Jan Baptisten neemt voor deze gelegenheid de nodige gasten mee. De mis start om 10.00 uur.

Zeskamp en braderie

Op zondag staan er tal van activiteiten op stapel. Van 11.00 uur tot 17.00 kunnen waaghalzen zich uitleven in de zeskamp op het Kloosterplein. Teams van zes tot acht personen leven zich uit in spellen met een ludiek karakter. In de ochtend start de jeugd. Vanaf 13.30 komen de teams die bestaan uit twaalfplussers aan de beurt. Van 11.00 tot 17.00 stallen kraamhouders hun koopwaar uit. Bezoekers struinen langs stands met onder meer kleding, schoenen, sieraden, horloges, boeken, cd's en verschillende snuisterijen. Cafés zorgen voor gezellige terrasjes. Sprundelse leden van schildersclub St. Joseph exposeren deze dag werk in de Trapkes. De Postband sluit het weekend feestelijk af. "Dat is een heel bijzondere muziekgroep en bestaat uit leden van een familie die allemaal bij de post hebben gewerkt", geeft Van Trijp aan.

Verenigingsraad

De St. Jansfeesten is een samenwerking tussen bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers uit het verenigingsleven. Zij werken samen in de Verenigingsraad. "In de commissie zitten ook veel jongeren. Daarmee is de toekomst gewaarborgd. We werken niet alleen samen voor de St. Jansfeesten, maar ook voor onder meer de Kerstparade en activiteiten op het gebied van Beleef Sprundel. Het is fijn om de krachten op die manier te bundelen", besluit Van Trijp.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief