Afbeelding
Foto: Corine Roks

Lokale afdelingen Zonnebloem bundelen krachten in Zonnebloemkwartet

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws,Nieuwsbrief

RUCPHEN - Sinds een jaar zijn vier voormalige afdelingen van De Zonnebloem - uit St.Willebrord, Schijf, Sprundel en Rucphen - samengegaan in één nieuwe afdeling met de naam Zonnebloemkwartet. Inmiddels hebben bestuur en vrijwilligers hun draai gevonden. Samen blikken ze in gefuseerde vorm terug én vooruit. Eén ding is onveranderd: hun 'gasten' spelen altijd de hoofdrol.

"Gasten zijn de mensen waar het om draait", benadrukt Gerrit van Hoek, voorzitter afdelingsbestuur Zonnebloemkwartet. "Mensen met een lichamelijke beperking waar onze Zonnebloemvrijwilligers voor klaarstaan."

Fusie

De Zonnebloem werkt met afdelingen die weer deel uitmaken van regio's. Begin 2017 kregen diverse afdelingen namens de landelijke Zonnebloem het verzoek over te gaan tot fusie. De reden hiervoor: afzonderlijke afdelingen hadden moeite het bestuur optimaal te houden. De gemeente Rucphen telt vijf afdelingen waarvan er vier vallen onder Regio Brabant Zuid-West. Zegge behoort bij regio Bernardijnen. Een fusie tussen de afdelingen St. Willebrord, Schijf, Sprundel en Rucphen heeft geleid tot de nieuwe afdeling Zonnebloemkwartet. "In het begin lag de fusie voor sommigen best gevoelig, maar inmiddels zien we allen ook de voordelen. Zo worden grote activiteiten gezamenlijk vormgegeven en maken we gebruik van elkaars vrijwilligers", vult de Rucphense Van Hoek aan.

Kerncoördinatoren

De afdeling Zonnebloemkwartet werkt met kerncoördinatoren, afgevaardigden van de activiteitencommissies van de verschillende kernen. Kerncoördinator Sint Willebrord, Jan Koevoets, geeft uitleg: "Bij een grote activiteit kan het best zijn dat we deze opsplitsen in dagdelen. Zo kunnen we één activiteit uitrollen over de kernen zodat onze gasten deelnemen in hun vertrouwde woonplaats. Organisatorisch scheelt dit enorm. Iedere kern is overigens vrij zijn eigen activiteit te houden".

Vrijwilligers

Het Zonnebloemkwartet telt 51 vrijwilligers. Eén van hen, Corrie van de Sande uit Schijf, doet verslag: "Vaak wordt De Zonnebloem geassocieerd met dagjes uit en reisjes waarbij de gasten begeleid worden door vrijwilligers. Maar we doen meer. Onze belangrijkste taak is het bezoekwerk. Onze gasten minimaal eens in de veertien dagen een bezoekje te brengen en zien waar we ze kunnen helpen. Hulp die bijvoorbeeld bestaat uit doorverwijzingen naar de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of het linken aan de wijkzuster".

Gasten

Waren de voorwaarden om in aanmerking te komen als gast van De Zonnebloem vroeger vrij soepel, al een aantal jaren zijn deze aangescherpt. Belangstellenden krijgen tegenwoordig een intake, waarbij met behulp van een vragenlijst door de overkoepelende Zonnebloem wordt bepaald of zij voldoen aan de eisen. De fysieke beperking is hierbij doorslaggevend. Mevrouw Bartels (88) uit Sprundel is al veertig jaar gast van De Zonnebloem. "Ik doe met alle activiteiten mee, van bingo tot high-tea. Ook bezoek ik de jaarlijkse Ontmoetingsdag hier in dorpshuis De Trapkes". Iedere kern heeft acties om de financiën op peil te houden. Daarnaast ontvangt het Zonnebloemkwartet donaties en giften op de gezamenlijke rekening. Van Hoek vult aan: "De kernen zijn niet meer zelfstandig, maar vormen een team. Samen met de vrijwilligers en het overkoepelend bestuur staan we sterk. Onze gasten hebben overigens niets gemerkt van de fusie. Alles is voor hen bij de oude gebleven".

BIJDRAGE CORINE ROKS

Informatie

Voor vragen en/of verdere informatie kunnen belangstellenden terecht bij Gerrit van Hoek, voorzitter afdelingsbestuur Zonnebloemkwartet, via e-mail vanhoek@home.nl en tel. 06-53311484.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief