Afbeelding
Foto: Corine Roks

Jan en Dien de Jong-Jansen delen al 65 jaar lief en leed

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

SINT WILLEBRORD - 1953 is voor de inwoners van de provincie Zeeland een speciaal jaar. Niet omdat er iets te vieren viel, maar vanwege de watersnood die grote schade toebracht. Voor Dien Jansen en Jan de Jong was 1953 het jaar dat ze in het huwelijk traden. Inmiddels is dat 65 jaar geleden, dus meer dan voldoende reden om bij stil te staan.

En net zoals ze dat bij hun 12,5-, 25-, 40-, 50-, 55- en 60- jarig jubileum hebben gedaan, zullen ze ook het 65-jarig jubileum als mijlpaal vieren met een feestje voor genodigden in Café De Kwast. Jan en Dien staan nog midden in het leven en genieten van elke dag die ze samen beleven. Mogelijk een goede opmaat naar het 70-jarig getrouwd zijn.

Jeugd

Jan werd op 4 november 1929 in Sint Willebrord geboren en Dien op 23 januari 1936 'op De Leur'. Jan komt uit een gezin met 12 kinderen en Dien was de oudste van 5. "Toen we van school kwamen moesten we gaan werken", weten ze beiden te vertellen. "In die tijd werd de kost voor het gezin door de vaders verdiend. Door te gaan werken droegen we ons steentje al vroeg bij aan het mede onderhouden van het gezin", vullen de echtelieden elkaar aan. En Dien vervolgt: "Mijn vader werkte bij Calvé in Delft en heeft daar zelfs zijn 40 jarig jubileum gevierd. Daar kreeg hij een gouden horloge voor. Iets wat in die tijd na zo'n lang dienstverband ook gebruikelijk was". De vader van Jan werkte in de suikerfabriek, maar ook bij de gemeente. "Zodra ik van school af kon moest ik thuis komen werken en helpen met het telen van groenten voor de veiling, maar ook voor eigen gebruik. ", zegt hij. Dien ging naar atelier Lizona 'op de Leur' waar ze nachtkleding maakten.

Verkering

In die tijd was er voor de opgroeiende jeugd niet zo heel veel vermaak. Dien: "Ik had Jan al eens met een meisje op de markt in Etten zien dansen. Dat was in die tijd de gewoonte. Zondag 's avonds werd er muziek gedraaid en kon je daar op dansen". Uiteindelijk kregen Jan en Dien verkering en trouwden dus op 10 oktober 1953. "We trouwden op het raadhuis eerst voor de wet en daarna in de kerk", weet Dien zich nog te herinneren. "Het was voor de maand oktober een dag met prachtig weer", weet Jan nog.

Arbeidzaam leven

"We hebben zo'n 5 jaar bij de moeder van Jan ingewoond. Jan ging eerst aan het werk in Zeeland, omdat daar de aardappelen gerooid moesten worden en er veel te weinig arbeidskrachten waren. Zo pendelden ze iedere dag naar Zeeland en verdienden zo'n 88 gulden per week". Jan heeft ook nog  samen met Dien's  vader in de betonfabriek in Zwijndrecht gewerkt. "Daardoor kon ik voor onszelf een betonnen keet bouwen aan de Zwaluwstraat", vertelt Jan. "Op een gegeven moment werden we onteigend en kregen voor de grond 300 gulden. We mochten van de gemeente een nieuwe huurwoning uitzoeken en aangeven waar we wilden wonen. Dat werd uiteindelijk Meeuwenstraat 10, waar we 46 jaar hebben gewoond".  

Vrije tijd

Als het echtpaar gevraagd wordt wat ze in hun vrije tijd zoal deden, is het antwoord eensgezind: "Dansen". Dien: "We gingen vaak naar Zaal Romantica in Zundert". Daarnaast gingen ze vaak op vakantie naar Cochem en onderhield Jan zijn tuin met de meest schitterende hortensiasoorten. Tegenwoordig doen ze het samen wat rustiger aan. Dien gaat nog steeds naar de bingo en samen met Jan kijkt ze naar voetbal op televisie. Tot besluit dichten ze elkaar als beste eigenschap elkaars behulpzaamheid toe. "En dat vinden we de normaalste zaak van de wereld", besluiten ze.

BIJDRAGE RENÉ BRUININCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief